Indoorvolkstuintjes hielden open deur: 'Snijbonen voor heel Rijnsburg'

14 april 2015
Rijnsburg

Toon Doesberg die een jaartje bezig is met zijn tuintje vertelde honderduit over de verschillende bonen die hij heeft geplant, wanneer ze uitbloeien, het juiste zaai- en oogstmoment van de prinsessenboon, bruine boon of raapsteel. Maar ook welke soorten niet goed samen gaan, als kool en uien volgens het permatuinprincipe. 'Vorig jaar had ik zoveel snijbonen dat heel Rijnsburg ervan heeft meegegeten', vertelde Doesberg geamuseerd en vol passie voor het tuinieren. 'Krijgen is leuk, maar het weggeven was nog veel leuker', aldus de tuinder. Jenny, de vrouw van Toon, kwam ook even langs. 'Nee ik tuinier niet, maar ik heb er net zo veel werk aan om alles klaar te maken, recepten erbij te zoeken en in te vriezen', zei Jenny vrolijk. Toon verbouwde ook aardbeien in hangertjes-bakken en had gember-knollen liggen om te planten. Dat had hij geleerd van zijn tuinburen. De tuinders stemmen soms onderling met elkaar af wanneer ze er zijn. 'We hebben dan werkoverleg', grapte Toon en voegde er met een knipoog aan toe: 'Dat is dus gezellig koffie drinken met elkaar.'

Fruitboompjes

Twee tuintjes verderop verbouwt Ramon Reparon op zijn stukje grond van alles en nog wat. Van allerlei soorten sla tot diverse fruitboompjes, komkommers, kiwi's en olijven. Ramon probeert alles uit om te zien wat eruit komt. Tussen zijn gewassen in heeft Ramon wandelpaadjes aangelegd, een zitplaatsje ingericht, een bruggetje en andere tuindecoraties toegevoegd. Het is een overvloedige tuin voorzien van alle gemakken. 'Met mijn driewieler fiets door het dorp en onderweg verkoop ik dan mijn groente en fruit', vertelde Ramon opgetogen.

Aan het einde van de kas is een aardbeienpluktuin waar de aardbeien keurig staan geplant om over een kleine twee maanden rijp te zijn voor de pluk. 'Het zelf tuinieren is heel populair geworden', vertelde voormalige anjerkweker Gerardo. 'Het is op televisie, en de moestuintjes van de AH die willen kinderen graag zien uitbloeien en dat kan hier', aldus Gerardo, die binnenkort meer ruimte in de kas beschikbaar maakt voor meer biologische indoorvolkstuintjes.

www.indoorvolkstuin.com