Gedenkbord op begraafplaats

17 march 2015
Abbenes

Het is een jaarlijkse traditie om samen de beroemde J.P. Heije, aan wie Abbenes zoveel te danken heeft, te gedenken. Maar het idee dat het graf van diens vriend, meester Pieter Boekel, indertijd per abuis gedolven werd, zit de Abbenessers niet lekker. Vandaar de gedachte om voor Boekel een gedenkbord te maken.

Groter
Initiatiefnemer en organisator Ria Baars pakte het dit jaar samen met het team van basisschool De Tonne daarom wat groter aan. Mede omdat de afstammeling van Heije dit jaar bij die gelegenheid aanwezig kon zijn, mocht die het bord onthullen.

Dat deed Daniëls, als Duitse nakomeling van Heije's dochter Sofia, woensdag 11 maart met plezier. 'Het is voor mij de vierde keer dat ik hier ben. Ik vind dit ook gewoon super.'

Onkosten
De gemaakte onkosten voor de bijeenkomst werden opmerkelijk genoeg bekostigd door Heije zelf. Bart van 't Riet, voorzitter van de J.P.Heije Stichting: 'Heije heeft indertijd een geldbedrag gestort. Daar mag niemand aankomen maar hij wilde dat er van de rente daarvan dingen georganiseerd werden voor de jeugd.'

Heije (1809-1876) en Boekel (1832-1899) werden beiden 67 jaar. Als tekstschrijver van onder meer liedjes als Daar zaten zeven kikkertjes, Zie de maan schijnt door de bomen en Ferme jongens, stoere knapen kreeg Heije bekendheid.

Gevolgen
Hij had als arts en wethouder in Amsterdam de gevolgen gezien van slechte hygiëne, drankmisbruik, kinderarbeid, gebrek aan verpleging voor hulpbehoevenden en het gemis aan ontspanning en lichamelijke oefening. In zijn strijd daartegen kreeg hij echter weinig steun.

In Abbenes wilde hij meer realiseren dan in Amsterdam. Hij bouwde er arbeidershuizen, stichtte een school met kosteloos onderwijs en stelde grond ter beschikking voor de kerk en begraafplaats.

Bibliotheek
Meester Boekel hielp hem bij het opzetten van een bibliotheek. Verder gaf hij leiding aan het beheer van de boerderijen van schoonvader Jan Jacob van Voorst waarvoor hij namen bedacht had als Vondels Landleeuw, Cat's Zorgvliet en Heije's Vlaggenlied.

Pieter Boekel, de hoofdonderwijzer van school 6, schreef boeken en artikelen voor volwassenen en kinderen. Zijn bekendste werk was Geschiedenis van het Haarlemmermeer in schetsen en taferelen dat in 1868 verscheen.