Dierenverzamelaar mogelijk te zwaar aangepakt door ministerie

11 march 2015
Hoofddorp

Hij kon volgens het ministerie van tientallen dieren de herkomst niet aantonen. Daarom werden de dieren, waaronder vogelspinnen en zeldzame salamanders, beschouwd als illegaal ingevoerd.

De verzamelaar kwam achteraf wel met een aantal bewijzen van herkomst, waarmee hij een boete kon voorkomen. Voor andere diersoorten kwam het bewijs volgens het ministerie echter veel te laat. Hij werd ook door het ministerie bestraft voor het laten verdwijnen van de dieren.

Maar de verzamelaar ontkende dat tijdens zijn hoger beroep bij de Raad van State. Hij had een aantal dieren naar een deskundige gebracht om exact te laten vaststellen om welke diersoort het ging. Hij vertelde zich te willen verdedigen tegen de aantijgingen van het ministerie met een onderzoek door een gerespecteerd deskundige.

Dat maakt de zaak er voor de Raad van State niet eenvoudiger op. Ook het ministerie kwam namelijk met een deskundige op de proppen. 'Hoe weten we nu wie gelijk heeft,' vroeg een van de rechters van de Raad zich hardop af. Maar de Raad zal toch de knoop moeten doorhakken.

Overigens bestaan er bij de Raad ook twijfels over de opgelegde boetes. Zo vraagt de Raad zich af of er wel in alle gevallen sprake is geweest van een overtreding van de regels. Volgens de verzamelaar is hij bestraft voor het houden van dieren zonder certificaat, terwijl je die gewoon in de dierenwinkel zonder certificaat kunt kopen.

De Raad doet over zes weken uitspraak.