Alleen Haarlemmermeer consequent achter Duinpolderweg: Harde woorden tegen afhakers

11 march 2015
Hoofddorp

Haarlemmermeer is de enige gemeente die consequent is geweest over de Duinpolderweg. Dat zei de gedeputeerde voor Financiƫn, Wegen, Verkeer en Vervoer (inclusief Zeehavens) van de provincie Noord-Holland Elisabeth Post tijdens de verkiezingsbijeenkomst van maandag.

Bij Langevelderslag loopt een stukje provinciale weg dat plotseling stopt en met een haakse bocht naar De Zilk leidt. De laatste jaren wordt gediscussieerd over het doortrekken van die weg door het aanleggen van de Duinpolderweg. De naam verwijst naar een verbinding van west naar oost, van de duinen naar de polder. Gedeputeerde Post schetste maandag naar aanleiding van een vraag de geschiedenis.

Volgens Post was het toenmalig Haarlemmermeers wethouder Herman Tuning die haar enkele jaren geleden wees op de slechte oost-westverbinding. Volgens Post was het echter een lokaal en geen provinciaal probleem. Daar kwam verandering in toen de gemeentes Lisse, Haarlemmermeer, Noordwijk, Heemstede en Bloemendaal de krachten bundelden. 'Ze waren allemaal van mening dat er een oost-westverbinding moest komen.'

Hoewel de gedeputeerde bereid was voor de weg te gaan strijden, was ze niet van plan als enige 'de rotte eieren en tomaten' op te vangen. 'Want dat weet je. Als je zo'n weg wilt, dan ga je een hoop kritiek krijgen. Alle vijf gemeenten beloofden plechtig dat we samen zouden optrekken. Dat was nog geen 5 jaar geleden. En we zien hoe we er nu voor staan.' Alleen Haarlemmermeer staat nog vierkant achter de plannen, zoals wethouder Derk Reneman vanuit de zaal liet weten.

De gedeputeerde blijft voor de aanleg van de weg strijden. 'Ik ben geen draaikont, ik kom mijn beloften na. Ik beloof de inwoners van Zwaanshoek en Vogelenzang die last van verkeer over smalle polderdijkjes en door het dorp hebben dat ik voor de Duinpolderweg blijf strijden.

Maar ik baal er wel van. Ik heb overigens nog niet de beste locatie voor het traject gezien.'