Buitengebieden krijgen geen breedbandinternet

09 march 2015
Nieuwkoop

Volgens een onderzoek van het Nederland Glasvezel Advies (NGA) is de aanleg van een breedbandnetwerk met glasvezel in de gehele gemeente haalbaar. Maar dan moet wel minimaal 51 procent van de huishoudens bereid zijn een bedrag van 25 euro te betalen om een glasvezelkabelaansluiting met hun huis te hebben. Iedere glasvezelkabelaar zal aan de gemeente vragen om een vergoeding, wanneer die 51 procent niet gehaald wordt.

Al voorafgaand aan de vergadering liet SBN weten geen voorstander te zijn van het nemen van financieel risico voor de komst van glasvezel. Ook het CDA denkt dat het project 'niet haalbaar' is en raadslid Zoet stelt: 'Een garantstelling van 16 miljoen euro vinden wij een te hoog risico'. De MPN/PN wil meer informatie, maar de VVD is voorstander van een gemeentebreed glasvezelnetwerk en wil 'slimme financieringsvormen om de risico's te beperken'. Er is dus niet voldoende politieke wil om dit project door te zetten en ook de Stichting Duurzaam Ondernemen Nieuwkoop en de Commerciƫle Club Nieuwkoop zien 'onvoldoende heil' in een door de gemeente ondersteund glasvezelkabelproject. Zij willen zelfstandig een glasvezelnetwerk ontwikkelen op de bedrijventerreinen De Olm en Schoterhoek.

Tom de Kleer (VVD) probeerde de overige politici nog wel op andere gedachten te brengen: 'Het realiseren van glasvezelnetwerk is essentieel voor het aantrekkelijk maken van de gemeente voor ondernemers en inwoners. Er is geen enkel onderzoek gedaan naar de idee dat er te weinig maatschappelijk draagvlak is en de financieringsmogelijkheden. Het landbouwgebied en buitengebied worden aan hun lot overgelaten.' Raadslid Dors wees er echter op, dat er ook andere mogelijkheden zijn voor een goede digitale verbinding 'anders dan het tot op de laatste boerderij aanleggen van glasvezel'. Zoet opperde vervolgens om een 'Breedbandplatform Nieuwkoop' in te stellen, 'waarbij we alle ideeƫn kunnen verzamelen en wellicht koppelen. In dat Breedbandplatform komen verschillende mensen te zitten: iemand uit de raad, een ondernemer, iemand uit het buitengebied en iemand die veel verstand heeft van de materie.' Of dit voorstel ooit werkelijkheid zal worden, valt echter nog te bezien.