Groot scherm als nieuw wapen tegen Groestgeweld

08 march 2015
Hilversum

Zaterdagavond was dus de start van deze pilot met daarbij ook burgemeester Pieter Broertjes en directeur Patrick van den Brink van het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid), initiatiefnemer van het scherm. Het vier bij zes meter grote scherm staat nu nog drie zaterdagavonden op de Groest.

Doel is het veiligheidsgevoel van het uitgaanspubliek te vergroten door live beelden van het cameratoezicht te tonen. Daarnaast is er nuttige informatie - hoe laat vertrekt de bus - te zien. Ook is er de optie om een selfie met het scherm op te sturen, die vervolgens te zien is.

Met de pilot wordt getoetst of en welke innovatieve maatregelen effectief zijn bij het bestrijden van geweld en overlast in het uitgaansleven én tijdens evenementen. Het gaat om pilots in de gemeenten Alkmaar, Hilversum, Kampen, Amersfoort en het GelreDome in Arnhem. In Hilversum bekijks men het effect van live cameratoezichtbeelden op de veiligheidsbeleving van het uitgaanspubliek.

Uit onderzoek zou namelijk blijken dat de gemiddelde uitgaander niet op de hoogte is van cameratoezicht in het uitgaansgebied. Meer besef van cameratoezicht moet daarom leiden tot meer veiligheidsbeleving tijdens het uitgaan. De beelden worden niet gebruikt voor opsporingsdoeleinden. In de pilot werkt de gemeente samen met de enthousiaste horeca. 'Dit werkt', sprak woordvoerder Edwin Spitsbaard al eerder. 'Het is wetenschappelijk onderzocht. Dat hoorden we in de presentatie die wij kregen. Wie zijn wij dan om er vraagtekens bij te zetten?'