Borden moeten terreur snelvarende boten tegengaan

10 february 2015
Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft 24 nieuwe borden laten maken voor de kanalen waar woonschepen liggen in Rotterdam Noord, dit naar aanleiding van klachten van de bewoners. ZOAB Rotterdam, de vereniging voor woonbootbewoners heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor meer toezicht en handhaving maar ook nieuwe borden met daarop: Verboden hinderlijke waterbeweging te veroorzaken en: Maximale snelheid 6 km/h. De borden zijn inmiddels geplaatst.

Al enige jaren ondervinden de bewoners van de woonboten hinder door snelvarende schepen. Grote golven, zuiging door grote jachten maar ook jetski's en snelle rubberboten die door het kanaal racen vormen al jaren een probleem. De maximale snelheid is 6 kilometer per uur. Een snelheid voor het behoud van de flora en fauna, maar ook ter voorkoming van schade aan woonboten en de vele jachten die er liggen.

De bewoners proberen 'hun woonerf' te beschermen met eigengemaakte borden. Ook pogen de bewoners de schippers te attenderen dat ze wat langzamer moeten varen. Dit tot ergernis van velen. Twee bewoners hebben samen met de vereniging ZOAB Rotterdam, de klachten verzameld en onder de aandacht gebracht op tv, bij de Port of Rotterdam en bij de gemeente. De vele inspanningen werpen na alle inzet hun vruchten af.

Woonerf
Een kanaal, wat voor de bewoners een woonerf is, is minder makkelijk aan te passen dan een woonerf in een woonwijk. Het aanbrengen van drempels of andere middelen die in een woonwijk worden toegepast, zijn voor vaarwegen bijna onmogelijk. Hierdoor heeft de gemeente Rotterdam besloten om meerdere borden met onderschrift op verschillende locaties te plaatsen.

'Een schipper die nu zegt, dat wist ik niet, is verleden tijd,' vertelt woordvoerder Schutte van de gemeente. Oude borden en borden van bewoners op die locaties zijn vervangen door nieuwe officiƫle borden. Port of Rotterdam heeft aangegeven meer patrouilles op het water en vanaf de kade uit te voeren.

Als deze aanpak zich bewezen heeft, zal de gemeente kijken of er ook op andere locaties borden geplaatst gaan worden.