John Boot valt in prijzen met hengst Jehannes 484

13 january 2015
Hillegom

'We zitten nog steeds in een roes', zo laat Boot weten. 'Het is een langgekoesterde wens die uitkwam. In 1989 kocht ik mijn eerste Fries. Het zijn prachtige paarden die bekend staan om hun betrouwbaarheid, koelbloedigheid en werklust'. Inmiddels heeft hij elf paarden waarvan een deel in Hillegom staat. 'Toen ik Jehannes vorig jaar zag was ik direct verkocht. Samen met mijn vader Jan en Age Okkema (Stal de Merksen, Siegerswoude) hebben we Jehannes gekocht. Dat hij al zo goed is dat hij kampioen werd, dat hadden we niet durven dromen'.

Voordat een Friese hengst goed genoeg bevonden wordt om mee te fokken, doorloopt het paard een strenge selectie waarbij rastypische eigenschappen beoordeeld worden als uiterlijk, bouw en karakter. Maar ook de geschiktheid in de sport, beweging, afstamming en gezondheid zijn criteria. Boot: 'Van de ongeveer tweeduizend hengstveulens die per jaar geboren worden, worden er misschien twee ingeschreven als dekhengst. Dan ook nog kampioen worden is, zeker op jonge leeftijd, is dus echt bijzonder'.

Jehannes krijgt het druk aankomend jaar. Veel fokkers zien in hem de ideale combinatie met één van hun merries. Ook Boot zelf wil graag een nakomeling van Jehannes fokken. 'Het begon met één paard, maar is nu een pure passie geworden. Ik hoop nog veel mooie nakomelingen van Jehannes te zien'.