Stichting Zaanse Pakhuizen wil pakhuizen redden van de ondergang

23 december 2014
Zaandijk

'Na het pand goed bekeken te hebben, constateerden onze deskundigen dat het pand gerestaureerd kon worden', vertelt Ekko. Daarna kon Bart Nieuwenhuijs, de expert als het gaat om het restaureren van monumentale houten panden, aan de slag. Maar pas nadat hij, met hulp van vele vrijwilligers, niet minder dan 300 kuub rotzooi had verwijderd. 'Dat geeft maar weer aan hoe betrokken Bart is bij dergelijke projecten', aldus Ekko. Jasper Fonville van het Zaans Tekenbureau in Krommenie en ook nauw betrokken bij de stichting, verzorgde de vergunningen en de tekeningen.

'De restauratie is nu in volle gang, straks is de buitenkant casco-klaar.' De stichting wil behalve een bedrijfsruimte, met eventueel een bedrijfswoning naast de monumentale molenschuur, het molenlijf van oliemolen de Paauw reconstrueren en dit pand als een bedrijfs- of woonruimte geschikt te maken. Dat de organisatie niet alleen met restaureren bezig is, blijkt wel uit het idee om de wieken van de molen in te zetten voor het opwekken van duurzame elektriciteit.

Beeldbepalend
'Rond het jaar 1900 waren er wel 250 pakhuizen in de Zaanstreek. Anno 2014 zijn er slechts dertig over. Het doel van onze stichting is om pakhuizen in de Zaanstreek te redden van de ondergang', zegt Ekko. 'Het begon ooit met verwerving, overplaatsing en restauratie van het 17e eeuwse papierpakhuis de Baars in Zaandijk, begin deze eeuw.' Het karakteristieke zwarte pand staat nu ter hoogte van molen de Dood.

Na de Baars zijn de houtloodsen aan het Hazepad (Provinciaal Monument) in Zaandijk en dus molenschuur De Paauw verworven. 'We vinden het prachtig dat deze monumentale panden behouden worden voor de volgende generatie. Immers ze zijn net beeldbepalend voor de Zaanstreek als bijvoorbeeld de molens.'

De Stichting Zaanse Pakhuizen gaat gestaag voort met haar plannen. 'We hebben inmiddels weer een nieuw project in Wormer op het oog. Maar daar kunnen we op dit moment nog niets over vertellen.'

Op www.zaansepakhuizen.nl staat meer informatie en zijn de actuele ontwikkelingen te volgen.