Voorkom oogletsel: Haal een gratis vuurwerkbril

19 december 2014
Voorschoten

Uit deze cijfers blijkt dat het van groot belang is om je ogen goed te beschermen tijdens de periode dat er vuurwerk afgestoken mag worden. Om hier een bijdrage aan te leveren, mogen basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 een gratis vuurwerkbril bij Pearle Opticiens in Voorschoten ophalen. In totaal worden in geheel Nederland 70.000 vuurwerkbrillen weggegeven.

Als aftrap van de actie werden bij basisschool De Keerkring in Woerden de eerste 350 vuurwerkbrillen weggegeven. Hans van der Heyden, directeur van Pearle Opticiens, Tjeerd de Faber, oogarts bij Het Oogziekenhuis Rotterdam en vuurwerkwoordvoerder van alle oogartsen in Nederland, en Victor Molkenboer, burgemeester van Woerden, deelden de brillen persoonlijk uit. Tijdens het uitdelen van de vuurwerkbrillen was ook de 17-jarige Joeri Pels aanwezig. Joeri heeft op 12-jarige leeftijd een babyvuurwerkpijl in zijn ogen gekregen. Inmiddels is hij vier keer geopereerd en 165 keer in Het Oogziekenhuis Rotterdam geweest. Op dit moment heeft hij 50 tot 70 procent zicht. Joeri vertelde wat hem is overkomen en wat je het beste kunt doen om je ogen te beschermen, maar ook wat je meteen moet doen als je toch onverhoopt vuurwerk in je ogen krijgt.

Oogarts Tjeerd de Faber ondersteunt de landelijke actie van harte. 'Te veel kinderen raken tijdens Oud & Nieuw gewond aan hun ogen door vuurwerk. Daarom kunnen we niet vaak genoeg benadrukken dat het belangrijk is een vuurwerkbril op te zetten, zowel als je zelf vuurwerk afsteekt als wanneer je ernaar kijkt. Het dragen van een vuurwerkbril moet net zo vanzelfsprekend worden als het dragen van een autogordel', aldus De Faber.

Van der Heyden vertelt waarom Pearle deze actie heeft opgezet: 'Het is belangrijk dat zowel kinderen als volwassenen zich bewust worden van de gevaren van vuurwerk en een vuurwerkbril opzetten tijdens Oud & Nieuw. Wij dragen daar graag aan bij. Het zijn tenslotte wel je ogen.'

De gratis vuurwerkbrillen zijn tot en met 31 december af te halen bij de winkels van Pearle Opticiens (zolang de voorraad strekt). Op www.pearle.nl is, naast meer informatie over deze actie, ook de dichtstbijzijnde Pearle-vestiging te vinden.