Bijlmermeer in de hoofdrol

18 december 2014

'Zuidoost kan bogen op een memorabel verleden. Ik ben begonnen met tekenen want ik wilde weten hoe veenlandschap in elkaar zat', verraadt Van Voskuilen zijn werkwijze. Hij kijkt terug op de middeleeuwse veenontginningen tussen de Amstel en de Vecht, de ruzies die om het Reigersbos werden gemaakt, hoe de Bijlmermeer werd drooggelegd en hoe het gebied is verworden tot wat het nu is. Ridders in de Bijlmer is tot stand gekomen door de verhalen van Van Voskuilen samen met een groot team van vormgevers tot en met fondsenwervers die hem hebben geholpen om er een uitnodigend en leesbaar exemplaar van te maken. De geschiedenis gaat eeuwen terug in de tijd toen het gebied van Zuidoost nog een veenpakket was.

Vernoemd

Wie dit boek leest komt er achter waar de huidige namen van buurten, flats en wijken vandaan komen. Zo komt de naam Gaasperdam van de Gaesper Dam, die ten zuiden van de Willem Alexandermanege lag, op de plek waar de Gaasp zich versmalt tot de Weespertrekvaart. Het Reigersbos is vernoemd naar het jachtgebied waar vele reigers neerstreken die vroeger als een delicatesse werden genuttigd. Holendrecht was een polder. Bijlmerhorst was een boerderij. De vele buitenplaatsen, boerderijen die Zuidoost rijk was en ook de omliggende gebieden zoals Driemond , Ouderkerk en Weesp, hebben een rol gespeeld in de geschiedenis van Zuidoost. Over hoe welgestelde doopsgezinde Amsterdamse kooplieden hun eigen buiten lieten aanleggen en wie de bewoners van de verschillende boerderijen en andere optrekjes waren.

Ook de stad van de toekomst met en zonder de vele hoogbouwflats komt ruimschoots aan bod. Religie, kunst en cultuur en sport zijn vandaag de dag niet meer weg te denken in de Bijlmer. Het komt ruimschoots aan bod in het boek. Net als het groen en de architectuur. Persoonlijke verhalen van inwoners maken het boek meer dan een documentatie. Zoals dat van Alice Draijer - Veldhuizen die opgroeide aan de Lange Stammerdijk bij Geinbrug. Cor van Zadelhoff werd als zoon van een veehandelaar geboren in Weesperkarspel. Rinske Vogelsang woonde tot 1938 op het Fort Bijlmer. Mavis Hofwijk kwam in 1970 vanuit Suriname naar de Bijlmer om te kijken of het allemaal waar was wat er in de boekjes op school over Nederland werd geschreven. En huidig bestuurder van het stadsdeel Urwin Vyent keek zijn ogen uit toen hij de Bijlmer voor het eerst zag en dacht dat de hoogbouwflats reusachtige duiventillen waren.

Zuinig op

Stadsdeel zuidoost heeft het boek uitgegeven. Bestuurder Emile Jaensch, woont zelf in Zuidoost en merkte dat hij niet zoveel van de geschiedenis van zijn woonplaats wist. Áls je hier woont, moet je ook de geschiedenis weten. Als je die geschiedenis koestert, dan koester je ook je woongebied en de omgeving en ben je er zuinig op', vindt hij.

Ridders in de Bijlmer is te koop voor 24,95 euro bij onder meer het Centrum Beeldende Kunst Zuidoost, Anton de Komplein 120.