Knusse kerstmarkt op kerkplein

16 december 2014
Abbenes

Wat een geluk had de organiserende Oranje Evenementen Vereniging (OEV) met het weer. Een dag eerder moest de kerstmarkt in Lisserbroek vanwege de storm nog afgeblazen worden.

Verantwoordelijk
'Als organisator ben je verantwoordelijk voor je standhouders', zegt John van den Berg van de OEV, die erg blij was dat zaterdagochtend de kraampjes op het kerkplein rustig konden worden opgebouwd.

Het was goed toeven op het pleintje. Een grote kerstboom vol lichtjes, de verlichte kerkramen, terrashaarden en een partytent met statafels en bankjes zorgden voor een gezellige ontmoetingsplek voor de dorpelingen.

Dorpskroeg
De koek-en-zopie van de OEV was onder handbereik voor erwtensoep, hotdogs, hamburgers en dranken waaronder warme chocolademelk, glühwein en bier. 'We hebben hier geen dorpskroeg en de mensen kunnen zo lekker bijpraten.'

De kerstman maakte graag een praatje met de bezoekers. Op de achtergrond klonken de bellen van een arrenslee, waarmee menner Ronald Brugman uit Nieuw-Vennep met zijn paard gratis rondjes door het dorp reed.

Prijswinnaars
Op gezette tijden zong Claudia en werden prijswinnaars bekend gemaakt van de loterij. Want zonder loterij geen kerstmarkt. 'Je moet ergens je geld vandaan halen', zegt Van den Berg, 'want de kramen zijn gratis te bemannen. De standhouders geven ook allemaal een prijsje voor de verloting.'

In die kraampjes waren veel kerst- en winterspulletjes te koop. Maar verkocht werd er niet veel. 'Vroeger waren er in Nederland nauwelijks kerstmarkten en nu heeft bijna elk dorp er eentje', aldus een standhouder.

Gezelligheid
'Die grote commerciële daar komen veel mensen op af en dan verkoop je op markten als deze vanzelf minder. Hier draait het voornamelijk om de gezelligheid en dat is heel belangrijk.'