Vernieuwde vlag van Bergen verkrijgbaar

03 december 2014
Bergen NH

De merletten in het wapen zijn eigenlijk 'geknotte merels', vogels zonder poten en snavels, die alleen in de heraldiek worden toegepast. Soms worden wel de aanzetten weergegeven, hier is gekozen voor een gladde afronding van onderbuik en kop. Aanvankelijk was het idee om de merletten als een soort witte silhouetten in de rode ondergrond te plaatsen. Vergelijking met een paar traditionele (maar redelijk betrouwbare) weergaven leerde, dat er toch wel oogjes en vleugels moeten worden weergegeven. Zo is gekozen voor het nu gepresenteerde ontwerp.

Merletten komen ook voor in het oude wapen van Schoorl (om de klimmende leeuw heen), in het wapen van Heemstede (al heten ze daar anders), in het wapen van Oostkamp (Vlaanderen) en de verschillende wapens in het Land van Cuijck.

De vlag kost 15 euro en is te koop bij Kluswijs de Vries, Fixet Michel Duin, supermarkt Deen, Drieƫnhuizen, de Eerste Bergensche Boekhandel en de AKO Kiosk. Bestellen kan via www.hvb-nh.nl. De Historische Vereniging Bergen staat op zondag 14 december met een promotiekraam op de Kerstmarkt. Daar is de vlag ook te koop.