Hoe is het met (22): Klaas Balk

28 november 2014
Nieuw-Vennep

Hij was een succesvol baanwielrenner, reed ook op de weg, had een prachtige rijwielzaak in Nieuw-Vennep, is initiatiefnemer van en trainer bij het Regionaal Trainingscentrum voor jeugdwielrenners en leidt een jong talentvol paard op voor de draverij. Klaas Balk is de naam van deze 65-jarige bevlogen sportman die loopt van stalen ros naar sierlijk drafpaard.

Zorgboerderij
Klaas Balk is 5 dagen per week te vinden in Stal Starro aan de IJweg in Hoofddorp. Op deze levendige zorgboerderij, waar via Stichting Zorgsport 51 deelnemers met een licht verstandelijke beperking of een GGZ-achtergrond een leuke dagbesteding hebben, heeft Balk zijn nu 2-jarige draver staan, merrie Flash Greenwood.

Balk, geboren in Badhoevedorp, knutselde als 10-jarig jochie al zelf zijn eerste fiets met racestuur in elkaar. Met 14 jaar werd hij lid van de Halfwegse Sportclub de Bataaf en op zijn 17de kwam hij als amateur in de landelijke baanselectie.

Klassiekers
'Marcel Pennings uit Nieuw-Vennep en ik wonnen samen veel wedstrijden.' Als wegrenner reed Balk bijna alle Nederlandse klassiekers. In het laatste jaar als amateur, 1971, werd hij eerste in het Regelmatigheidsklassement. In 1967 nam hij in Mexico deel aan de pré-Olympiade en in 1968 aan de Olympische Spelen op de ploegenachtervolging.

In 1972 kwam hij uit op de Olympische Spelen in München op de sprint en de tandem. Beide keren werd hij vierde. 'Op de sprint werd ik met een banddikte verslagen. Net geen bronzen plak.' Balk zal München nooit vergeten.

Aanslag
'De nacht voor ik met wielercoach Jan Derksen en gewichtheffer Piet van der Kruk terug ging naar Nederland, hoorden we geknal. We dachten aan vuurwerk, maar ’s morgens stond het

Balks prestaties leidden in 1972 tot een profcontract bij het Japanse bedrijf Ormas Sharp. Als beroepsrenner reed hij veel Belgische klassiekers en criteriums in Nederland en reisde over de hele wereld.

Breuken
Tot zijn grote verdriet stortte in 1975 zijn wereld in toen hij tijdens een rit werd geschept door een door rood rijdende auto. 'Ik had breuken en inwendig letsel. Fietsen ging daarna niet meer zo als eerder.' Het betekende het einde van zijn wielercarrière. 

De inmiddels in Nieuw-Vennep wonende Balk begon een rijwielzaak aan de Venneperweg, die in april 1976 werd geopend door tourwinnaar Jan Janssen, samen met Klaas' nichtje Roelien Tienstra.

Slijterij
'Het begon naast De Rustende Jager in de voormalige slijterij van Piet Goossens. Vanaf het begin verkocht ik racefietsen en racekleding, die lag in de wijnrekken. Mijn eerste racefiets verkocht ik aan Venneper Toon van Diemen. Hij is nog altijd klant. Met Hans de Jong, Wim Café, Reinier Bronkhorst, Jos Hensbergen en oud-kamerlid Harry van den Berg hadden we een ploegje van een man of vijftien waarmee we op zondagochtend tochtjes reden.'

De te klein geworden winkel verhuisde in 1977 naar het naastgelegen pand van Jan Splinter, die naar Plein 7 ging. Balk Rijwielen breidde fors uit, werd een all-round wielerzaak en verhuisde in 2002, vanwege de uitbreiding van De Rustende Jager, naar de Hugo de Vriesstraat.

Raceframes
'We lieten eigen raceframes bouwen en stelden fietsen op maat samen met alles wat de klant wilde. De zaak is in 2005 overgenomen door Wilco van den Hoorn, die als 16-jarige bij me kwam werken.'

Inmiddels is Balk al 10 jaar trainer van de beloftes en als man van het eerste uur verbonden aan het Regionaal Trainingscentrum in Sloten. 'Samen met Peter Markus en Eric Verwei was ik met ploegjes bezig die afgelopen winter heel succesvol waren tijdens het EK. Het was een leuke opzet, het draait heel goed en ik ga er nu mee stoppen.'

Uitdaging
De Venneper heeft een nieuwe uitdaging. Na 30 jaar is hij terug bij de paarden. 'Voor de geboorte van mijn kinderen Rik (1985) en Nienke (1989) had ik ook 12 jaar draverspaarden, waaronder Tindemans W, een echt goed paard. Afgelopen zomer ontmoette ik op Duindigt Theo de Vente en via hem kwam ik bij deze zorgboerderij. Ik heb veel trainerservaring, maar de technische snufjes van het inspannen, de tuigages en uitrijkarren zijn heel anders geworden. Theo geeft me veel advies. Flash Greenwood is in bloedlijnen heel goed gefokt. Het paard laat veel potentie zien.'

Balk rijdt ook andere paarden, is zakelijk bezig en fietst wekelijks drie keer. 'Ik ben heel trots op mijn kinderen en mijn vrouw Marion is mijn rots in de branding.'

Weet u iemand die in aanmerking komt voor deze rubriek? Mail dan naar
[email protected] of bel 088-8241296.