Paard van Sinterklaas onrustig in Naarden; Sint te voet verder [update 21.30 uur]

22 november 2014
Naarden

Er waren duidelijk minder Pieten dan in voorgaande jaren, merkt één van de toeschouwers op. Maar er was tijdens de rijtoer ook een zeer onrustig paard van Sinterklaas. 'Heel eng, en nog nooit eerder meegemaakt', vertelt een trouwe bezoeker uit Naarden. 

{update zondag 21.30 uur} De organisatie van de intocht heeft inmiddels ook gereageerd op het voorval. Zij zeggen het volgende: "In tegenstelling tot wat er eerder werd gemeld, heeft het paard echter geen kind geraakt. Het paard was inderdaad onrustig en is daarom ook op een gegeven ogenblik uit de stoet gehaald. Het paard heeft door tussenkomst van een begeleidende Piet geen kind geraakt. Rond Sint loopt de garde en begeleidende pieten juist om dit soort onverwachte dingen op te vangen.

De Sint is verder te voet gegaan en dit vond het publiek geweldig! Veel meer kleine kinderen konden nu ook een handje van Sinterklaas krijgen. Al met al was het weer een drukke, maar goed verlopen intocht zonder incidenten gelukkig!"

Aanvankelijk vertelde de bezoeker nog dat de schimmel een trap zou hebben uitgedeeld aan een kind. 'En dat werd zelfs zó erg, dat de schimmel op een gegeven moment een kind een trap gaf met de achterbenen. Op de Gansoordstraat was het paard nauwelijks meer in de hand te houden. Hij was duidelijk bang door alle drukte om hem heen. Het paard draaide alle kanten op en de ogen van het dier stonden erg wild. Er werd daarom gestopt. Aan het publiek werd door de politie en begeleiders gezegd zover mogelijk aan de kant te gaan staan, omdat het er naar uitzag dat het paard opnieuw om zich heen zou schoppen. Sinterklaas, die duidelijk niet op zijn gemak was, besloot daarom op de Gansoordstraat van de trouwe schimmel te stappen. Dat bleek een hele onderneming, want het paard bleef niet stil staan. De Goedheiligman zette zijn tocht te voet verder. Het paard werd door enkele mensen uit de route geleid, naar rustiger straten. Zij maakten een rondje om hem te kalmeren en later werd de schimmel bij Het Arsenaal weer in zijn wagen gezet. Het was even een spannende en ook best enge situatie tijdens deze Sinterklaasintocht in de Vesting', aldus de Naarder.

'Een vrouw die naast ons stond vertelde dat ze zelf paard rijdt en zij zou haar paard beslist niet in zo'n drukke optocht laten meelopen. 'Dat is om moeilijkheden vragen', zei ze. Volgens haar kan Sinterklaas volgend jaar beter met een open wagen naar Naarden komen óf in elk geval op een ervaren politiepaard, dat niet bang is voor drukke mensen, Pietenorkesten en Sinterklaasmuziek. (Foto: Studio Kastermans)