Zoektocht naar foto's van vader en zoon Van der List

17 november 2014
Heemstede

Koopmans is de partner van Patricia Vogel. Op een foto gemaakt door Dirk van der List in het Haarlemse atelier, is de vader van Patricia als 3 jarige jongetje met zijn zusje en vader en moeder te zien . 'Deze foto komt een uit doos uit het ouderlijk huis van mijn partner en is gemaakt voordat het gezin naar Nederlands-Indiƫ vertrok rond 1912', vertelt Koopmans aan de huistafel vol afbeeldingen. De foto van de familie van zijn partner gemaakt door Dirk van der List, vormde de aanzet voor Koopmans om verder in zijn familiegeschiedenis te duiken en op zoek te gaan naar foto's, kaarten en portrettekeningen gemaakt door vader en zoon van der List. Zo vond hij afbeeldingen op de sites van het Rijksmuseum en het Volkenkundig Museum. De vroegst bekende foto's dateren van rond 1895.

Atelier

J.C. van der List heeft op diverse plekken in Haarlem gewoond onder andere op de Parklaan nummer 4 en van 1923 tot 1925 woonde hij in Heemstede. Hij had een atelier/winkel op de hoek van de Kleine Houtweg en de Gasthuissingel in Haarlem. Het houten atelier is begin jaren negentig gesloopt en vervangen door een stenen woonhuis. Zijn zoon Dirk was oprichter van de Rotatiepers Amsterdam. Hij werd in WOII opgepakt wegens verzetswerkzaamheden en kwam op ongeveer 60 jarige leeftijd om in concentratiekamp Saxenhausen.

Jappenkamp

Het kleine jongetje op de foto werd later in Nederland-Indiƫ commandant bij de gouvernementsmarine en maakte de Japanse bezetting en het Jappenkamp mee.

Koopmans is op zoek naar foto's en ansichtkaarten of portrettekeningen van J.C. van der List en zijn zoon Dirk. Mochten lezers deze in hun bezit hebben dan zou Koopmans hierover graag contact hebben. Zijn mailadres is [email protected].