Leer gitaarspelen van Ruben Hoeke

13 november 2014
Bergen NH

Sinds 2008 geeft Ruben Hoeke diverse workshops aan beginnende en gevorderde gitaristen. Hoeke begon op zijn veertiende met gitaarspelen en heeft sindsdien met vele nationale en internationale muzikanten samengewerkt. In 2008 werd hij door Nederlandse muzikantcollega's verkozen tot 'Nederlands Beste Gitarist'. In maart 2014 kozen lezers van het blad De Gitarist Hoeke als 'Beste Blues -en Rock Gitarist Benelux'.

Geen noten

Noten lezen kan Hoeke niet. Volgens hem is dat ook geen voorwaarde om muziek te kunnen maken. Aan de hand van voorspelen, uitleggen en een voor iedereen begrijpbaar boek, stoomt Hoeke de cursisten klaar voor de presentatie. Het doel is simpel: in korte tijd zo goed mogelijk gitaar leren spelen. Na tien workshopavonden volgt de extra zet: het podium op. ''De optredens zijn ontzettend leuk. Daar komt alles samen. Je ziet de mensen van tevoren steeds zenuwachtiger worden, maar als ze er eenmaal staan, gaat het dak er af. Het gaat om de ervaring en vooral het plezier wat je er aan beleeft. De energie en kick van het optreden is bijzonder. Sommigen zie je gewoon licht geven en bijna opstijgen van geluk.''

Praten

''Gitaar spelen is voor mij net als praten. Muziek blijft toch een manier van communiceren. Echter, zodra ik met noten lezen begon, ging voor mij het plezier van het spelen er direct af. Jezelf blijven ontwikkelen door te kijken, goed te luisteren, dingen zelf uitzoeken, proberen en risico's nemen, bleek voor mij de manier. Eén noot zegt soms meer dan duizend. Luister maar eens naar BB King. En zelfs die ene noot heeft een basis, een oorsprong en daar beteed ik veel aandacht aan. De kunst is het laten ontstaan van een fundament. Leren doseren, dynamisch spelen, je horizon verbreden. En dan als finale optreden voor een volle zaal met een vette rockband."

Aanmelden

De workshop vindt plaats op 2, 9 , 16 en 23 februari, op 2, 9, 16, 23 en 30 maart en op 6 april en is geschikt voor alle leeftijden en niveaus. De cursisten worden opgedeeld in twee of drie groepen. Een of twee beginnersgroep(en) en een gevorderden groep. De beginnersgroep speelt van 19.30 tot 20.30 uur, de gevorderden is aan de beurt van 20.45 tot 21.45 uur. Tijdens de lessen wordt er gespeeld op een akoestische gitaar. De presentatie is op zondag 12 april vanaf 17.00 uur op elektrisch versterkte gitaar. Tijdens de presentatie worden de cursisten door Rubens band ondersteund. Aanmelden kan via www.rubenhoeke.com.