Onthulling 'Wubbo Boom' op Haarlemmerplein

10 november 2014
Amsterdam

Hij houdt de herinnering levend aan het duurzame gedachtengoed van Nederlands eerste astronaut.

Wubbo Ockels, astronaut, duurzaamheidspionier en natuurkundige, overleed dit jaar op 18 mei op 68-jarige leeftijd. Zijn missie was mensen ervan bewust maken dat wij allen 'Astronaut van Ruimteschip Aarde' zijn en daarom uiterst zorgvuldig met onze mooie planeet moeten omgaan. Een van de manieren waarop hij dat deed, was het oprichten van de Stichting De Groene Grachten. Hiermee wilde hij een doorbraak realiseren in het verduurzamen van monumenten.

Op het zonovergoten Haarlemmerplein hadden zich meer dan tweehonderd mensen rond de ingepakte boom verzameld. Maurits Groen, voorzitter van De Groene Grachten, leidde de ceremonie. Korte speeches waren er van de Amsterdamse wethouder Duurzaamheid Abdeluheb Choho, Marjan Minnesma, bestuurslid van De Groene Grachten en directeur van Urgenda, en Joos Ockels, de vrouw van Wubbo Ockels.

Wethouder Choho onthulde samen met Joos Ockels en haar kleinkind de bankjes bij de iep. Hierop zijn plaquettes aangebracht met uitspraken van de duurzaamheidspionier. Daarna werd het doek over de boom weggetrokken door Martin en Gean Ockels, kinderen van de astronaut.