Halloween laat Griezelnes beven

04 november 2014
Abbenes

Halloween in Griezelnes (de naam van Abbenes rond 1 november), georganiseerd door de Oranje Evenementen Vereniging (OEV) in samenwerking met Toneelvereniging Spelenderwijs en de jeugdraad, wordt een steeds groter evenement.

Zenuwslopend
Dit jaar met zo’n tachtig vrijwilligers, waaronder veel figuranten, die de 300 deelnemers een enerverende, soms zenuwslopende avond bezorgden via twee speurtochten in nabijgelegen bosland.

De kleintjes tot circa 11 jaar oud waren al via een filmpje op abbenes.net voorbereid op wat de speurtocht inhield. Geen Alice in Wonderland, maar Alice in Horrorland, want zij had allerlei sprookjesfiguren betoverd en die waren verdwenen.

Begraafplaats
Tal van vrijwilligers beeldden in het bos rond de begraafplaats twaalf sprookjes uit, waaronder de Wolf en de zeven geitjes, Hans en Grietje, Shrek, Tinkerbell en Robin Hood. Ze hadden er een heel toneelspel van gemaakt.

De kinderen moesten de figuren opsporen en (laten) noteren wat ze hadden ontdekt. Zo konden ze het sprookjesboek weer helemaal compleet maken. Maar o wat was het soms griezelig, want Roodkapje zag eruit als een wolf met een rood kapje.

Vlecht
En Rapunzel gooide vanuit een boomhut haar vlecht naar beneden in de groepjes kinderen. Schrikken! Uiteraard wachtte er bij terugkomst een prijsje en geen van de kinderen ging met lege handen naar huis. 

De 140 deelnemers van 12+ werden om de 10 minuten in groepjes van zes personen, soms hele families, met een busje gebracht naar het bos buiten het dorp, vanwaar ze terug moesten lopen naar dorpshuis Het Praatpunt.

Wezenloos
Zelfs de nuchterste personen schrokken zich vaak wezenloos. In een doolhof als een echt spookhuis met onzichtbare zijgangen, draden en fel knipperlicht joegen de meest afgrijselijk geschminkte horrorfiguren en personen in camouflagepakken iedereen de stuipen op het lijf.

Het gegil was soms niet van de lucht. Maar iedereen genoot van het, mede dankzij het perfecte weer, supergeslaagde evenement dat tot na middernacht duurde. Het speet de organisatie dat er een heleboel mensen teleurgesteld moesten worden.

Inspirators
'Vooraf aanmelden was echt noodzakelijk', aldus Erica van den Berg, die de fantastische inzet wil noemen van Sandy Schalk, Madelon Kroon en Inge de Haan-Koot. 'Zij waren de grootste inspirators.'