Spectaculaire promotiefilm van Leidse amateurfotograaf een hit [video]

31 october 2014
Leiden

door: Eric Hoenson 

In het timelapse-filmpje van Leiden zijn 15.000 foto's vlak achter elkaar genomen op verschillende locaties, zoals de Nieuwe en Oude Rijn, Leidse Schouwburg, Leiden Centraal, begraafplaats Groenesteeg en de Beestenmarkt.

Bekijk hier het filmpje:

Wossink (36) heeft de film gemaakt omdat hij het leuk vindt via timelapse fotografie te werken. Bij die methode staat een camera op een statief, en wordt er iedere paar seconden een foto gemaakt.

Verder wil hij laten zien dat Leiden gewoon een erg mooie stad is. Hij is opgegroeid in Woerden heeft in Leiden gestudeerd en gepromoveerd als archeoloog. Daarna heeft hij een aantal jaren in Chicago in de VS gewoond en gewerkt, maar is nu terug in zijn geliefde stad.

Veel werk

Amateurfotograaf Arne Wossink is tot het uiterste gegaan voor zijn film over Leiden. Over een periode van dertien maanden heeft hij honderden uren staan filmen. Daarna volgde zo mogelijk nog meer werk achter de computer. 'Ik heb geen idee van het aantal uren dat hierin zit, maar het zijn er erg veel. Het fotograferen van een timelapse-clip van 10 seconden, waarvoor 240 foto's nodig zijn, duurt ruwweg tussen de 10 minuten en meerdere uren. 

Daarbij komt per clip, een half uur tot meerdere uren nabewerking. Alle foto's worden op de computer bewerkt. Kleuren aanpassen, vogels verwijderen en meer van dat soort zaken. Foto's van een hyperlapse-sequentie moeten vaak nog gestabiliseerd worden met speciale software, zodat een vloeiende beweging ontstaat.' Ook heeft Wossink veel materiaal weggegooid. 'Ik had graag De Burcht er op willen hebben, en heb er ook gefilmd. Maar de parasols staan daar het hele jaar door. Uiteindelijk paste het beeld niet in de film. Ook de grote kerken kon ik om diverse redenen geen plekje geven.'

Leiden Marketing

'Wat ik hoop dat er met de film gebeurt? Dat hij vaak bekeken wordt! En dat ik bepaalde kosten er uit kan krijgen. Leiden Marketing heeft al contact gezocht. Misschien kunnen we gaan samenwerken. Ik zou het leuk vinden om nog eens ergens anders zo'n project te doen, en hopelijk zorgt de bekendheid die ik met deze film krijg, ervoor dat dat mogelijk wordt.'