Lieve en Jaap maken kunst van twee zakken afval

21 october 2014
Zaandijk

'Alles! Alles? pakte ze van de grond. Lieve is een echte schattenzoekster', vertelt moeder Els. 'In het begin vonden we dat natuurlijk niet goed, want het is vuilnis en vuilnis is vies. Je mag best de troep van anderen oprapen, maar om het dan vervolgens weg te gooien, niet om te bewaren. En zeker niet om het mee te nemen in huis.' Els en Kees zagen de schoonheid van de gevonden schatten van Lieve niet.

'Maar mama, hier kan ik echt iets heel moois van knutselen', antwoordde Lieve steevast. Na heel wat verbaasde blikken, pruillippen en krokodillentranen gingen papa en mama in de vakantie overstag. 'Lieve mocht alles meenemen wat nog enigszins schoon was of makkelijke schoon was te krijgen en niet kon bederven', aldus Els. 'We stelden wel voorwaarden; het moest echt op straat of het strand gevonden zijn. Er mocht niets uit vuilniszakken gehaald worden dus. En er moest mee geknutseld worden. En dan niet zomaar knutselen, er moest iets groots en herkenbaars van het afval gemaakt worden.'

Fleece jasje

Er kwamen uiteindelijk twee vuilniszakken vol met afval mee uit Frankrijk, netjes opgeborgen in de opbergruimte van de camper. Er werd ook van alles meegenomen; flessen, dopjes, strikjes, touwtjes, blikjes, plastic lepeltjes, stokken, twee paar achtergelaten slippers, een stuk gaas, gebarsten zandemmertjes, een gebroken bodyboard en zelfs een fleece jasje dat al een paar dagen onaangeroerd op een parkeerplaats lag.

Na de vakantie duurde het nog even voor er daadwerkelijk begonnen werd met knutselen. Maar in de herfstvakantie is het dan eindelijk gelukt. Lieve en broer Jaap (7 jaar, inmiddels ook aangesloten bij het gilde van morgensterren) hebben een robot gemaakt van een deel van het afval. 'Ze hebben niet alles kunnen verwerken, er bleef nog een halve zak afval over, maar het resultaat mag er zijn', aldus een trotse moeder.

De Zaandijkse broer en zus blijven doorgaan met hun bijzondere hobby. 'Lieve is altijd bezig met afval. Ondanks dat ik gezegd heb dat het eenmalig is blijft ze doorgaan, maar dan wel kleiner', zegt Els. 'Vanmiddag kreeg ik een nieuw gevonden schat(je). Een stukje glimmend plastic met een groen elastiekje eromheen. Gisteren vond ze een glasscherf in de vorm van een vlinder, en ga zo maar door.'