Schandaal in Aken: personeel Klinikum maakte selfies met bewusteloze patiënten

19 october 2014

Op een aantal foto’s zijn intieme lichaamdelen schaamteloos in beeld gebracht. Ook gingen er foto’s rond waarop te zien was hoe medewerkers drugs gebruikten. Volgens een woordvoerder van het ernstig in verlegenheid gebrachte Klinikum - het grootste ziekenhuis in de Euregio waar ook veel Zuid-Limburgs behandeld worden - was er sprake van nepdrugs.

Alle andere zaken worden door het Klinikum erkend. Vier medewerkers zijn in september op staande voet ontslagen. Tegen een vooralsnog onbekend aantal ander medewerkers loopt momenteel een onderzoek. Verdere maatregelen of ontslagen worden niet uitgesloten.

De kwestie kwam aan het rollen na een anonieme tip. Voor de daders zou de kwestie naast de arbeidsrechtelijke consequenties ook een strafrechtelijk staartje kunnen krijgen. Volgens het Duitse Wetboek van Strafrecht staan op dergelijke vergrijpen straffen van zes maanden tot liefst tien jaar. Daarvoor is wel aangifte noodzakelijk. De leiding van het Klinikum ziet daarvan af. Zij vindt dat de vergrijpen met het ontslag afdoende zijn bestraft.