Amsterdammer uit depressie

17 october 2014

Bijna niemand in zijn omgeving heeft geweten dat Gerards last had van chronische depressie. 'Maar dat is heel normaal', vertelt hij. 'Mensen die daaraan lijden trekken juist een muur op en willen zo min mogelijk opvallen. Ze willen juist met rust worden gelaten. Ik heb alles geprobeerd om er vanaf te komen, tot en met jointjes roken toe, maar ik heb nooit medicijnen gebruikt.'

Juiste spoor
Veel literatuur gelezen, verdiept in therapieën, toch heeft het allemaal niet geholpen. Het boek The Secret van Rhonda Byrne heeft hem uiteindelijk op het juiste spoor gezet. Het boek zou je moeten helpen te bereiken wat je zelf voor onmogelijk houdt: geluk, succes, gezondheid, geld en relaties. Gerards die zelf nog steeds in een neerwaartse spiraal verkeerde, voelde zich in eerste instantie flink in de maling genomen. Volgens hem kon een spiraal namelijk alleen maar naar beneden en niet naar boven.

Tijdens één van zijn depressieve buien deed hij zoals gewoonlijk een aanslag op de inhoud van de koelkast, gefrustreerd over het feit dat een spiraal dus ook naar boven kon. 'Plotseling was er een stem die zei dat ik het omgekeerde had bewezen, namelijk ik zat diep in de put. Alle negatieve beelden kwamen in één klap langs. Vanaf dat moment ben ik alles positief gaan bekijken, maar het was niet genoeg. De eerste depressie, nadat ik had besloten alleen nog maar positief te denken, overviel me. De duivel kwam binnen en het leek net of hij mij bij mijn strot greep. Plotseling zag ik een beeld in mij verschijnen dat uiteindelijk de grote redding bleek te zijn, het reddende beeld. Sinds die tijd gaf ik de duivel wanneer die binnen kwam een kop koffie en verdween uit de ruimte om aan het laatste positieve beeld dat ik had te denken. Uiteindelijk heeft het geholpen en is de duivel uit mijn leven verdwenen', lacht Gerards.

Lotgenoten getest
Hij vindt het nog steeds onvoorstelbaar dat hij nu al enkele jaren zonder depressiviteit door het leven gaat. Zijn methode heeft hi j op vier lotgenoten getest. 'Twee daarvan zijn nu vrij van depressies, met de andere twee kandidaten was er meer aan de hand', relativeert hij. Doordat het toch een succesvolle methode bleek, besloot Gerards begin dit jaar een boek te schrijven over de lange weg die hij heeft begaan om van zijn chronische depressiviteit af te komen. Het is zijn eigen methode gelardeerd met de wetenschap die hij uit andere literatuur heeft gehaald.

Gerards heeft een coachpraktijk voor mensen met adhd, angst, pijn en depressie. Sinds het succes van zijn therapie overweegt hij die ok te gebruiken in zijn praktijk.

Het boek 'Vrij van chronische depressie in 21 dagen' van de Amsterdammer is gemakkelijk leesbaar. Hij beschrijft zijn eigen ervaringen ongebreideld, aanstekelijk en vlot. Het boek is te krijgen bij bol.com voor 19,95 euro. Tura Gerards geeft twee boeken weg aan lezers van De Echo. Wie daar voor in aanmerking wil komen kan een mailtje sturen naar: [email protected] O.v.v. Vrij van chronische depressie. De boeken worden onder de inzendingen verloot.