Raad fluit Leefbaar-wethouder terug over uitspraak Polenhotel

17 october 2014
Rotterdam

Ook twee leden van coalitiepartij D66 stemden mee met de PvdA-motie. Fractieleider Leo Bruijn van de PvdA  zei zich ‘te schamen voor een college’ dat zulke uitspraken voor zijn rekening neemt. 

Stadsbestuur spreekt met één mond Hoewel de uitspraken afkomstig zijn van Leefbaar-wethouder Ronald Schneider en dus niet van de wethouders van Visser en Langeberg van D66 en De Jonge van het CDA, is het een gouden regel dat het stadsbestuur met één mond spreekt.
D66 leden steunden de motie van de oppositie Voor dat duidelijk werd dat de raadsleden Jos Verveen en Gerda Eeuwijk van coalitiepartij D66 de motie samen met de gehele oppositie zouden steunen, herhaalde Schneider waarom hij geen tweede Polenhotel wil. 
Schneider wil aanwas laag opgeleide migranten remmen Dat is omdat hij de aanwas van laag opgeleiden uit Oost-Europa in Rotterdam wil remmen in plaats van stimuleren. Zij vormen directe concurrentie voor de laag opgeleide Rotterdammers waarvan er veel in de bijstand zitten. Die komen daar op deze manier niet uit, is de gedachte achter zijn standpunt.
‘Polenhotel gaat illegale vestiging tegen’ Fractieleider Bruijn maakte zich kwaad over het feit dat een wethouder van de gemeente Rotterdam een particulier initiatief als een Polenhotel wil tegenhouden. Daarbij zou een huisvesting als een Polenhotel illegale vestiging in de stad tegengaan en registratie van migranten bij de gemeente bevorderen. 
Boze folders voor de verkiezingen In het geval van het Polenhotel aan de Dordtsestraatweg - waarover Leefbaar-leden voor de verkiezingen boze folders in de buurt hebben verspreid omdat ze niet waren geïnformeerd over de komst - regelt de hotelbeheerder dat migranten zich inschrijven.
Onduidelijk wat antwoord college zal zijn Nu de gemeenteraad het college dwingt afstand te nemen van de uitspraken van Leefbaar-wethouder Schneider is de verwachting dat daarop een schriftelijk antwoord volgt. Het is vooralsnog volstrekt onduidelijk wat daarin zal komen te staan.
D66 en VVD willen wethouder opnieuw doorzagen D66-raadslid Nils Berndsen en VVD-fractieleider Jeanette  Baljeu willen de kwestie verder bespreken in een nieuwe vergadering van de commissie die afgelopen week overlegde over de stand van zaken rondom de migratie van werknemers uit Oost-Europa naar Rotterdam.   Armste wijken zijn de klos Daaruit bleek evenals vorige jaren dat de armste wijken van de stad Charlois, Feijenoord, IJsselmonde en Delfshaven het meeste migranten uit Oost-Europa trekken. 
Hutje mutje in pandjes met dunne wandjes Die zijn daar na de openstelling van grenzen voor arbeidsmigranten in 2007 hutje mutje gaan wonen. Bewoners van hele oude verwaarloosde pandjes veroorzaken vaak overlast voor hun buren in de vorm van kabaal. Een van de oorzaken is dat de pandjes dunne wandjes hebben. 
Gestommel op de trap Buren horen bijvoorbeeld de hele tijd gestommel van mannen die de trap op en af lopen en het klappen van de voordeur bij het weggaan en thuiskomen van het werk. Deze woningen zijn oorspronkelijk gebouwd als eengezinswoningen. Ze zijn niet heel geschikt als behuizing voor zes volwassenen. Ook hebben de bewoners vaak allemaal een auto terwijl een Rotterdams gezin met bijvoorbeeld twee kinderen er eentje heeft.
Teveel auto’s in de straat Dat leidt ertoe dat er soms te weinig parkeerplaatsen voor alle buurtbewoners zijn. Die moeten dan zoeken naar een plekje in een andere straat dan die waarin ze wonen.