Derix denkt... over 140.000 euro, een Troostmachine, de Burgertop en de Maatschappelijke Beursvloer

17 october 2014
Maastricht

Prompt ren ik voorbij die boom in Pottenberg. Een betoverende troostmachine. Als je goed kijkt staat heel Maastricht vol met zulke troostmachines. Sterker nog: ook de Halfautomatische Troostmachine met het meisje dat een giraffe aait, is omringd door Volnatuurlijke Troostmachines.
 
Dus waar hebben we het over? En wat zegt het als er zoveel geld in het herstel van zo’n kunstwerk wordt gestoken. Is dat geen troosteloos project? Dat zomaar troostrijk zou kunnen worden door dat geld – bij wijze van stunt of ‘extended solace machine’ – in een sociaal project te stoppen? Misschien wel in een kunstproject voor kinderen die zich buigen over het gepast troosten van de giraffe in het bijzonder en de Maastrichtse samenleving in het algemeen?
 
De vraag ‘Wat is een troostmachine?’ zou daarmee hoog op de agenda komen. Het kunstwerk zou verder wijzen dan zichzelf. Dat doet het natuurlijk al (daarvoor is het een kunstwerk). Maar het zou nog meer harten raken en kunnen aansluiten bij maatschappelijke discussies en armoedebeleid. En bij het verhaal van de beren Max en Pol die er lange tijd in een nogal troosteloze kuil werden gehouden.
 
Misschien moet er wel een Burgertop komen over de vraag naar de betekenis van troost in Maastricht. Misschien kan de eerste Maastrichtse Burgertop op 1 november nadenken over dwarsverbanden tussen Zorg, Troost en een pot met 140.000 euro. De stem van het volk – de vox populi – die Troost agendeert! Wellicht raakt dat de diepste boodschap die kunstenaar Huisman met zijn werk de wereld in wil helpen.
 
En als die 140.000 euro tóch wordt gebruikt voor het restaureren van het kunstwerk? Misschien dat Huisman dan zijn opwachting kan maken op de Maatschappelijke Beursvloer Maastricht op 18 november in Centre Céramique. Niet als schrale troost.  Maar om het soort beweging kracht bij te zetten waarvan Huisman, naar ik vermoed, een fan moet zijn.
 
Laatste idee: mocht Maastricht Dichtbij ooit verkassen, verhuis dan naar een plek met een boom voor de deur. Nodig iedereen uit om onder die Voxpopulistische Troostmachine te gaan zitten, zich te laten inspireren en eventueel een stukje te plaatsen. De zoektocht naar troost zou zomaar kunnen uitgroeien tot een brede volksbeweging. Benieuwd hoe Michel Huisman dat ziet!
 
Govert Derix is de schrijver van Gods Geschenk waarvan binnenkort op dichtbij.nl een bespreking verschijnt.

Overigens is dit alweer de vijftigste Derix denkt...