Allerkleinsten kunnen nu ook naar hartelust spelen in Tuindorp

07 october 2014
Den Helder

Wethouder Van Dongen deed het woord. "Volgend jaar bestaat Tuindorp honderd jaar. In 1915 ontstond het Tuindorp zoals we het nu kennen, daarvoor waren er wel wat huizen die in het veld stonden. Het moest een wijk worden waar mannen die bij de marine en de werf werkten samen met hun gezin konden gaan wonen. Deze mensen kwamen uit heel Nederland deze kant op, want hier was toen volop werk", begon ze haar speech tijdens de opening.

Omdat de mannen bij de marine veel en lang van huis waren, was het erg belangrijk dat de vrouwen zich goed konden redden en dus moesten er woningen komen met een tuin waar je een moestuin kon maken. Van Dongen: "De huizen met witte gevels die karakteristiek zijn voor Tuindorp zie je terug in bij voorbeeld Amsterdam, Oostzaan, Utrecht en Rotterdam. In al deze steden heten deze wijken Tuindorp."

Optuin-dag
Er heest over het algemeen een grote saamhorigheid in de wijk, er zijn veel vrijwilligers aan het werk, die dingen opknappen en de boel bijhouden. Helemaal nu het honderdjarig bestaan in het vooruitzicht ligt, willen de bewoners dat hun wijk er fraai bij staat. Er zijn daarom allerlei plannen om schuttingen en tuinhekjes op te knappen. Er is zelfs een optuin-dag gepland voor 21 maart.

Ideeën inleveren
Sylvia Hamerslag, wijktoezichthouder: "We willen iedereen in Tuindorp oproepen om met ideeën te komen voor een groot feest van misschien wel drie of vier dagen lang tijdens het honderdjarig bestaan. Lever je ideeën in bij buurthuis Elto, 'ome Jan' of mij."

Handtekeningen
De reden voor de plaatsing van de nieuwe speeltuin kwam bij de bewoners van Tuindorp zelf. De wijk is zeer kinderrijk en er bleek behoefte aan meer speeltoestellen voor vooral de hele kleintjes die nog niet zelfstandig naar de speeltuin kunnen. Dankzij een handtekeningenactie is dit plan, dat ingediend werd bij de gemeente, van de grond gekomen.