Record voor Hulpverlenersdag

07 october 2014
Hoorn

De Hulpverlenersdag manifestatie bestond dit jaar uit twee dagen, met een rondrit in de historische binnenstad van Hoorn op de zaterdag en de dagmanifestatie aan de rand van de stad en het Markermeer op de zondag.

Dat de binnenstad beide dagen aardig op z'n kop stond vanwege de drukte werd voor lief genomen, zo is de ervaring.

Hulpverlenersdag is in het leven geroepen om deze mensen de eer te geven die ze toekomt. En niet zoals de laatste tijd meer en meer het geval is, om geminacht en zelf gepest te worden tijdens de uitoefening van hun functie. Onbekend maakt onbemind zou omgedraaid moeten worden naar bekend en in ieder geval normaal. En daarom presenteren hulpverleners zich tijdens dit Nationale Hulpverlenersweekend.

Dat dit in Hoorn wordt gehouden berust voor een deel op toeval. De organisatie is de laatste jaren in ieder geval uitgegroeid tot een volwassen geheel dat kan rekenen op de belangeloze medewerking van tal van particulieren en instanties, vanuit het hele land.

Zaterdagmiddag was er dus de presentatie in de binnenstad van mensen, hulpmiddelen en muziek. Met 's avonds het druk bezochte concert door de Marinierskapel, speciaal voor hulpverleners, vrijwilligers en sponsoren.

Zondag werd gestart met het gezamenlijke ontbijt in de Oosterkerk en daarna kon het publiek vanaf 11.30 uur terecht op de Nieuwe Wal. Hier was een heleboel te zien en stonden de monden van jong en oud regelmatig open van verbazing. De prestaties van reddingshelikopters, reddingsboten, blusvoertuigen en ziekenauto's met van alles erop en eraan werden nauwlettend gevolgd.

Menig een vroeg zich af waar in vredesnaam het gebrek aan respect voor hulpverleners soms vandaan komt.