Gemeente wil bibliotheken in Callantsoog, 't Zand en en Tuitjenhorn sluiten

07 october 2014
Schagen

Ben Blonk, toenmalig wethouder van de gemeente Zijpe, gaf in dit debat publiekelijk aan dat naar andere posten gekeken zou moeten worden als Schagen in de financiële huishouding zou moeten snijden. Bijvoorbeeld in het wegenonderhoud. Twee jaar later is deze belofte blijkbaar vergeten. Het college stelt voor om 4 ton (40%) te bezuinigen op KopGroep Bibliotheken. De bibliotheek in Markt 18 blijft in dit voorstel gespaard, maar alle andere bibliotheken in de gemeente moeten gesloten worden. Dat betekent dat de vestigingen in Callantsoog, 't Zand en Tuitjenhorn de komende jaren dichtgaan. Zo worden de inwoners van de voormalige gemeenten Harenkarspel en Zijpe de dupe van de bezuinigingen.

Mannes Westra: "Dat de bibliotheek een bijdrage zou moeten leveren aan de bezuinigingen, was bekend. De bibliotheekdirectie heeft het afgelopen half jaar overleg gevoerd met de ambtenaren en verschillende alternatieven doorgerekend. Daarbij is in kaart gebracht wat de maatschappelijke gevolgen van de verschillende bezuinigingsvarianten zijn, voor zowel de jeugd, volwassenen als ouderen. Ook is gekeken naar de consequenties voor het onderwijs. KopGroep Bibliotheken heeft daarbij de ervaringen gebruikt met de jeugdbus die in de gemeente Hollands Kroon rijdt. Het college kiest echter alleen op basis van de financiën, zonder het belang van goede bibliotheekvoorzieningen mee te wegen."

Jeugdbus

In het collegevoorstel wordt de jeugdbus straks ingezet op plekken waar de bibliotheken verdwijnen. "De ervaringen in Hollands Kroon leren echter dat de jeugdbus geen volwaardige vervanging is van een bibliotheek. Voor veel kinderen wordt het moeilijker om boeken te lenen. Zij kunnen nog maar eens in de drie weken in de jeugdbus terecht, terwijl bijvoorbeeld beginnende lezertjes uit groep 3 vaak ware boekenverslinders zijn. Uitwijken naar de bibliotheek in Markt 18 zal voor veel ouders geen optie zijn", aldus Westra.

Zijpe

Door eerdere bezuinigingen van de voormalige gemeente Zijpe heeft KopGroep Bibliotheken in 2012 de vestigingen in 't Zand en Callantsoog al moeten omvormen tot 'onbemande bibliotheken'. Nu moeten deze bibliotheken helemaal dicht.

Ook de bibliobus is al eerder wegbezuinigd en daardoor heeft de bibliotheek in Tuitjenhorn een regiofunctie gekregen. Veel leden uit onder meer Dirkshorn en Waarland maken nu gebruik van deze vestiging. Als die bibliotheek ook dichtgaat worden al deze mensen en de leden uit Warmenhuizen en Tuitjenhorn op achterstand gezet ten opzichte van de inwoners van de stad Schagen. Straks is dit nog de enige plaats in de gemeente die een bibliotheek heeft. Een bijkomend argument om het bezuinigingsvoorstel af te wijzen is dat de bibliotheek in Markt 18 niet groot genoeg is om alle leden uit de gemeente op te vangen. De vestiging kampt nu al met ruimtegebrek, de collecties van de drie verdwijnende bibliotheken passen daar niet in. Daarnaast zal het voor veel mensen, zoals senioren, geen reële mogelijkheid zijn om naar Schagen te reizen voor een bibliotheekbezoek.

De vestiging in Tuitjenhorn wordt ook druk bezocht door scholen, die daar deelnemen aan educatieve programma's. Het verdwijnen van deze bibliotheek betekent een verschraling van de lessen leesbevordering, boekpromotie en mediawijsheid in het onderwijs. En dat terwijl laaggeletterdheid algemeen onderkend wordt als een groot maatschappelijk probleem. In sommige delen van de Noordkop is het percentage laaggeletterden zelfs hoger dan gemiddeld.

Petitie

Inwoners van de gemeente Schagen die het niet eens zijn met de voorgenomen bezuinigingen op het bibliotheekwerk kunnen hun steun betuigen door een petitie te ondertekenen op www.kopgroepbibliotheken.nl of een handtekening te zetten in een van de bibliotheken.

EN WAT DOE JIJ? GA JE DE PETITIE TEKENEN? LAAT EEN REACTIE ACHTER!