Bewoners bedroefd over verlies Museumpark

07 october 2014
Rotterdam

Kort en bondig formuleerden ze waarom het depot voor de kunstcollectie van museum Boijmans van Beuningen er in hun ogen niet moet komen: het Museumpark is hun lief, en dat willen ze houden zoals het nu is. 
Voor of tegen de bouw van een nieuw depot in het park Gisteravond organiseerde de gebiedscommissie een inspraakavond in het Nieuwe Instituut waar Rotterdammers zich voor of tegen de komst van het collectiegebouw in het museumpark konden uitspreken.
Grafrede De meeste insprekers waren omwonenden die de 38 meter hoge bloempotvormige kolos voor de opslag van de collectie van museum Boijmans van Beuningen op het groene postzegeltje op de parkentree niet zien zitten. Een voor een spraken ze hun betogen uit. Die klonken vooral als een grafrede. 
Handdoek niet in de ring Het was hen duidelijk: wat zij te zeggen hebben over het superdepot doet er voor de gemeente niet toe. Maar de handdoek in de ring gooien en het park opgeven dat zij zien als hun belangrijkste groenplaats naast de deur? Nee, dat nooit.
Veilige haven in 1940 De oudst aanwezige in het gezelschap was meneer Hartman, die het land van Hoboken in herinnering riep waarop het museumpark aangelegd is. Ooit was dat een uitgestrekt parkgebied dat na de bommenregen in 1940 een veilige haven was voor hele Rotterdamse families die de rokende puinhopen via de Nieuwe Binnenweg ontvluchten. Ze kwamen er, letterlijk, om te ademen, zo zei hij zich te herinneren.
Telkens meer groen teloor In de loop van zijn leven zag Hartman telkens meer gebouwen verrijzen in het land van Hoboken waardoor er telkens opnieuw wat van het bloeiende groen teloor ging.  Aan de oude villa van de familie van Hoboken kwam een aanbouw voor het Natuur Historisch Museum. Op de plaats van de Shell-pomp kwam het Nieuwe Instituut, dat vroeger het NAi heette. Hartman was blij dat de pomp verdween, maar de hoogte van het nieuwe gebouw tastte de wijde blik aan die er daarvoor was. En dat beviel hem nu juist weer niet.
Zijvleugeltje in de parktuin Het Boijmans bouwde een zijvleugeltje bij om uit te breiden. Ook dat kwam op een stukje park te staan. En ten westen daarvan legde de gemeente een groot geasfalteerd plein aan waar in de zomer films te zien zijn. 
‘Gigantische bloempot is genadeklap’ Keer op keer zag Hartman een stukje land van Hoboken opgeslokt worden door de Rotterdamse bouwdrift. En als ‘klap op de vuurpijl’ zet de gemeente op het kleine stukje groen dat in het voorportaal nog overgebleven is nu een gigantische bloempot neer. ‘De genadeklap’, zo besloot de oude man zijn requiem. Het park zoals het was zal alleen nog in zijn herinnering bestaan. 
Gebiedscommissie maakt advies aan gemeente De gebiedscommissie van Rotterdam Centrum wilde zelf geen uitspraken doen over de voors en tegens van de eventuele komst van het collectiegebouw. Het advies dat ze aan de gemeenteraad zal geven stuurt ze op naar de aanwezigen die hun e-mailadres hadden achtergelaten, zo meldde voorzitter Suardus Ebbinge (D66) de zaal. En dat is het dan. 
Cultureel ondernemer Een van de drie insprekers die wel positief waren - de andere twee waren kunstenaars uit Rotterdam -  was een ‘cultureel ondernemer’ die voor de gemeente werkt. Hij toonde plaatjes van musea als het Guggenheim in New York en het Millenniumpark in Chigago gevolgd door het boonvormige spiegelgebouw ‘the Bean’ dat ook in die stad staat.
Rijtje wereldsteden Daarna liet hij een plaatje zien van Winy Maas’ ontwerp van het depot in het Museumpark: Rotterdam als serieuze runner up in dit rijtje wereldsteden.
Schoenenhandelaar  De vraag is of die voorstelling van zaken wel zo realistisch is, betoogde schoenenhandelaar Anke Griffioen van Caland Schoen aan de Nieuwe Binnenweg. Ze vroeg zich af waarom de gemeente elke keer met plannen komt waarvan ‘iedereen weet dat ze niet gaan werken terwijl het stadsbestuur dat dan als laatste inziet’. 
Forum ‘Ik noem de bouw van winkelcentrum Forum. Wij wisten twee jaar geleden al dat zo’n plan nooit door kon gaan. De winkeliers die je als stad wilt hebben komen daar niet op af. Waarom ziet het stadsbestuur dat nu pas?’
’50.000 betalende bezoekers is te weinig’ Ook voormalig rijksbouwmeester Wytze Patijn schoot nog een paar laatste pijlen op de haalbaarheid van het plan voor het megadepot waarin de gemeente 35 miljoen euro wil steken. ‘Vijftig duizend betalende bezoekers per jaar is erg weinig’, zei hij. ‘Waarom een enorm pakhuis bouwen waar het publiek niks aan heeft?’
Ex kan er niet om lachen Museumdirecteur Sjarel Ex zat op een van de bovenste banken in de zaal driftig aantekeningen te maken. Nauwelijks keek hij op van zijn blokje, een lachje kon er niet af. Het was de zoveelste keer dat zijn buren zijn gekoesterde project aan gort schoten.