Dick de Vos (PvdD) over dieren in onze stad: Grijze huisspin

07 october 2014
Leiden

Veel mensen zijn bang voor spinnen. Vrouwen meer dan mannen en in het Westen meer dan bij natuurvolkeren of ontwikkelingslanden. Die angst is niet goed te verklaren want Nederlandse spinnen bijten niet, kruipen niet in oren of in je mond in je slaap: allemaal broodje-aap-verhalen. 

De spin die je heel af en toe in het bad vindt omdat-ie er niet meer uit kon kruipen is de Grijze huisspin. Deze maakt een trechtervormig nest in een hoek van een kamer of kast in de hoop insecten te vangen. Alleen als dat niet lukt, gaat hij op jacht, meestal 's nachts. Een uiterst nuttig dier dus als je last hebt van zilvervisjes: een volwassen spin eet 1 papier- of zilvervisje per dag.

Zoals bij alle spinnen, zijn de mannetjes veel kleiner zijn dan vrouwtjes. Mannetjes zijn verder te herkennen aan de 'bokshandschoentjes' op hun palpen - dat zijn de uitsteeksels op hun kop.

Wat doe je nu met de spin in het bad? Stofdoek eroverheen, luchtig vastpakken en buiten zetten of liever: breng ze naar mij: al onze boeken worden langzaam opgegeten door de papiervisjes, met een voorkeur voor de boeken van Tolkien.