Helders zeilvrachtschip Tres Hombres brengt turntoestellen naar kansarm turntalent in Braziliƫ

01 october 2014
Den Helder

De stichting Paint a Future, waarvan kunstenares Hetty van der Linden de oprichtster is, biedt kinderen met weinig toekomstperspectief een originele mogelijkheid om daar verbetering in aan te brengen. Komende vrijdag worden de door de stichting Sports for Children en de Helmondse turnmaterialenfirma Janssen Fritsen ter beschikking gestelde apparaten in de Tres Hombres geladen. Leerlingen van de Thorbeckeschool zullen ter plekke met door Talens verstrekte verfmaterialen vlaggetjes en een zeil beschilderen.

Hiermee getooid zal het schip in de verschillende havens die worden aangedaan aandacht vragen voor het Sail a Future en Paint a Future project, dat zo goed past bij de duurzaamheidsfilosofie van Fairtransport: hergebruikte turnmaterialen, schoon vervoerd en bestemd voor de toekomst van kinderen.

Toekomstdroom
De Braziliaanse Samantha wil Olympisch turnkampioen worden. Ze schilderde een paar jaar geleden haar toekomstdroom. De Amerikaanse kunstenaar Dick Robberts heeft zich laten inspireren door Samantha's droom en maakte een prachtig schilderij waarin hij de kindertekening van Samantha verwerkte. Op het moment dat het schilderij werd verkocht voor 3500 euro kon helaas nog niets worden gedaan met de opbrengst.

Lichtpuntje
De thuissituatie van Samantha was afschuwelijk. Ze woonde bij haar moeder die net een gevangenisstraf wegens moord had uitgezeten. Ook waren zij en haar jongere zusje slachtoffer van misbruik en huiselijk geweld. Samantha was agressief, ze stal en op school waren haar resultaten bar slecht. Gelukkig was er een lichtpuntje in Samantha's leven: ze blinkt uit in gymnastiek.

Onder de indruk
Irano Cavahlo, voormalig lid van het Braziliaanse Olympische turnteam, heeft haar getest en was erg onder de indruk van haar talent. Hij heeft Samantha opgenomen in zijn groepje van vijf getalenteerde kansarme kinderen die op hoog niveau trainen. Zijn droom: met deze getalenteerde kinderen Olympisch jeugdkampioen worden.