Nieuwe seizoen Kunstcafé beleeft een glanzende start

28 september 2014
Huizen

'We wilden bij de eerste aflevering van het Kunstcafé in het nieuwe seizoen 2014-2015 met iets bijzonders voor de dag komen. Vijftien maanden geleden hebben daarvoor al de eerste stappen gezet toen we aanklopten bij het Huizer kunsthandelsechtpaar Ferenc en Christel Tóth. Zij zijn gespecialiseerd in zeer oude kostbare ikonen en hebben een galerie aan de Botterwijnseweg. Ferenc voelde er aanvankelijk niets voor om op te treden in het Kunstcafé. Hij heeft er een heleboel nachtjes over geslapen, maar uiteindelijk ging hij toch overstag', vertelt bestuurslid Frans Bianchi.

Ook met de initiatiefnemers van het Larense Dickenstheater, het echtpaar Else Flim en Aad Kok, is lange tijd per mail gecorrespondeerd. Zij stonden ook al meer dan een jaar op het verlanglijstje van de werkgroep. Maar bij zowel de familie Tóth als bij Else en Aad groeide het enthousiasme voor het plan om een presentatie te geven voor de bezoekers van het Kunstcafé in het rijksmonument De Boerderij. En dat straalde duidelijk van hen af tijdens het Kunstcafé.

Verteller

Else Flim en Aad Kok hadden veel werk gemaakt van hun bijdrage. Om beurten beklommen zij het podium om te vertellen over het leven van Dickens en hun unieke intieme Larense theater. Aad Kok kroop zelfs in de huid van Dickens, die niet alleen een talentvol schrijver was maar ook als verteller met veel succes rondreisde in Engeland en Amerika. Else en Aad trakteerden hun toehoorders op een groot aantal zeldzame illustraties uit de negentiende eeuw welke zij in de loop der jaren wisten aan te kopen, vaak een kostbare aangelegenheid. Inmiddels is in korte tijd het Dickenstheater een begrip in onze regio en daarbuiten.

Reisiconen

Ferenc en Christel Tóth beschikken ook over veel beeldmateriaal. Daarnaast hadden zij enkele kostelijke ikonen meegebracht. Daar was ook een aantal kleine metalen reisikonen bij, welke devote gelovigen gebruikten om tijdens hun reizen te bidden. Ferenc maakte duidelijk dat een kunsthandelaar altijd op zijn qui vive moet zijn bij het kopen van ikonen. Zonder een grote kennis van zaken is het onverantwoord om je in die markt te begeven. Hij vertelde hoe zijn intuïtie heb had behoed voor een rampzalige aankoop. Terwijl zelfs de zeer kundige restaurateur hem feliciteerde met zijn aanwinst bleef de twijfel aan hem knagen. Op verzoek van Ferenc deed de restaurateur nog een laatste test met zijn meest sterke chemische middel en inderdaad, Ferenc bleek gelijk te hebben. Het was een vervalsing, zij het een buitengewone briljante.

Witmer Trio

Bij het Witmer Trio had de werkgroep de minste overredingskracht en charme nodig om hun medewerking te krijgen voor het Kunstcafé. Het was de droom van Nol van Bennekom, zelf muzikant, om dit door Cajan Witmer geleide trio naar het Kunstcafé te halen. Cajan zei vereerd te zijn door de uitnodiging. Nol van Bennekom: 'Ik geniet van de virtuositeit en de speciale akkoorden die Cajan op zijn piano speelt. Ik heb zelf enkele keren met Cajan opgetreden en het is altijd genieten. Dit trio is zo fantastisch op elkaar ingespeeld. Alles klopt eraan. Er is een heerlijke balans tussen piano, contrabas en slagwerk. Op mijn verzoek hebben ze ook het stuk Con Legno gespeeld. Bassist Han Slinger speelt daarin met de houten kant van zijn strijkstok, een techniek die je niet vaak tegenkomt.'

Het Witmer Trio legde deze keer de nadruk op het latijnse repertoire. Cajan toonde zich daar een meester in. Drummer Maarten Kruiswijk en bassist Han Slinger zijn niet alleen gedegen begeleiders maar staan ook als solist hun mannetje.