Ook Stichting Oer-IJ doet mee aan 'De slag herdacht'

22 september 2014
Castricum

De Stichting Oer-IJ, geopark in oprichting, ziet hierin een mooie aanleiding om stil te staan bij de vraag waarom juist op d├ęze plekken strijd werd geleverd. Welke kenmerken van het landschap, dat hier ook wel het Oer-IJ landschap wordt genoemd, bepaalden de militair strategische waarden van het gebied? 5 oktober is zodoende gelijk de Landschapsdag 2014 met het 'militair strategisch landschap' als thema.

Op de locaties langs de fietsroute staan daarom diverse leden van historische verenigingen en dus ook leden van de Stichting Oer-IJ om te vertellen en te laten zien, hoe het landschap er in die bewuste periode heeft uitgezien en waarom dat invloed heeft gehad op de oorlogsvoering.

Fietsroute
Tijdens de picknick op 5 oktober van 13 tot 14 uur bij het gemeentehuis, een ander onderdeel van het uitgebreide programma, kunt u een fietsrouteboekje ophalen en lezen over de diverse plekken en activiteiten waar vertellers staan langs de fietsroute.

U kunt de fietsrouteboekjes met activiteiten vanaf 4 oktober ook krijgen bij boekhandel Laan, VVV, Hotel het Oude Raadhuis en het Strandvondstenmuseum voor 1 euro. Kijk ook op de facebook-pagina De Slag Herdacht. De fietstocht, met vertellers, is tussen twee en vijf uur te rijden.

Lezing
Woensdag 1 oktober is er 's avonds om 8 uur over dit thema ook een lezing in de bibliotheek van Castricum met als titel: Oorlog in Castricum? In onze omgeving, het Oer-IJ gebied waar Kennemerland in is gelegen, is in de loop der tijden regelmatig oorlog gevoerd. Waarom hebben hier al sinds de Romeinse tijd diverse veldslagen plaats gehad? We vinden in dit landschap diverse sporen die ons aan deze oorlogen doen denken. Lia Vriend-Vendel zal namens de 'Stichting Oer-IJ' uitleggen waarom juist in deze, overigens continu veranderende kuststrook zo veel strijd is geweest.