Minister Bussemaker opent Levend Paardenmuseum

22 september 2014

Met de opening van het Levend Paardenmuseum wordt een goed bewaard geheim eindelijk gedeeld met toeristen uit binnen- en buitenland. De Hollandsche Manege, op steenworp van het Vondelpark en dichtbij de internationaal bekende kunstmusea van de stad, is een favoriet monument van Amsterdammers. Generaties Amsterdamse kinderen hebben er leren paardrijden en doen dat hier nog steeds.

De Hollandsche Manege is vanaf de bouw in 1882, en tot de dag van vandaag, in gebruik geweest als rijschool. Maar met de rijschool kon het imposante Rijksmonument niet onderhouden worden. Daarom is besloten een stichting op te richten die het behoud van het gebouw en de bijbehorende tradities van de klassieke paardrijkunst onder haar hoede neemt. Het resultaat is een nieuw museum in de hoofdstad, het Levend Paardenmuseum.

Na een voorbereiding van anderhalf jaar heeft het museum een geheel eigen gezicht gekregen. Naast informatie over het neoclassicistische Rijksmonument, worden er voorstellingen gegeven en is er goed toegankelijke informatie over de architectuur van het gebouw en bouwmeester Dolf van Gendt.

Door het inzetten van digitale media wil het Levend Paardenmuseum haar binnenlandse en buitenlandse bezoek op diverse niveaus informeren.

Momenteel wordt er hard gewerkt aan de volgende stappen in de ontwikkeling van het museum.Er zijn plannen voor een grondige restauratie van de foyer en binnenrijbaan. Ook is er de wens een kindermuseum te maken in de manege, met nog meer hands-on activiteiten voor kinderen en families. De smartphone-app wordt verder uitbreid met onder andere een wandeling en vrijwilligers zijn bezig met onderzoek naar de sociale geschiedenis van de Hollandsche manege.

Kijk voor meer informatie over het Levend Paardenmuseum en activiteiten op www.levendpaardenmuseum.nl.