Kanchi opgetogen met cheque

08 september 2014
Heemstede

De Fancy Fair van het verzorgingshuis aan de Glipper Dreef in Heemstede is één van de succesvolste uit de regio. Zo gaat dit jaar een cheque van 2.000 euro - slechts een deel van de opbrengst - naar stichting Kanchi.

'Bij grote organisaties blijft er vaak teveel aan de strijkstok hangen,' vertelt voorzitter Nico Dost. 'Kanchi spreekt ons aan omdat het geld in de directe sfeer besteed wordt. Bosbeek zelf is een wereldje op zich, maar wij reiken wel uit naar andere delen van de wereld. Vooral daar waar armoede heerst.'

Ronald en Merlin Lommerse uit Bennebroek zijn verheugd. 'Wij zijn aangemeld door Cuny Prins die hier vrijwilligster is,' vertellen zij. Het stel is gegrepen door het liefdadigheidsvirus nadat zij 15 jaar geleden hun dochter Beli uit Nepal adopteerde.

'Om te voorkomen dat haar familie na jaren spoorloos zou zijn verdwenen, zijn wij direct haar familie gaan zoeken. Haar moeder was overleden. Haar vader, oma, neefjes en nichtjes bleken in diepe armoede te leven.' Om de neerwaartse spiraal te doorbreken boden zij de jongeren onderwijs aan.

Toen neefje Koen in 2012 vrijwilligerswerk verrichtte voor een Nepalees weeshuis en ook hij de enorme armoede zag, besloten Ronald en Koen om meer kinderen te helpen. In mei 2013 werd Stichting Kanchi opgericht. De primaire doelstelling is het geven van onderwijs. Daarnaast is het soms wenselijk om te ondersteunen op het gebied van gezondheidszorg en betere onderkomens.

Ronald Lommerse: 'Je bent terug bij af als je alleen in voedsel en kleding voorziet. 'Wij proberen de kinderen zelfredzaam te maken door hen Engels onderwijs aan te bieden, want Nepal heeft een grote toeristische industrie.' Inmiddels gaan acht kinderen naar school en volgen zo'n 16 oudere weeskinderen computercursussen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. De cheque komt uitstekend van pas!'

www.stichtingkanchi.nl.