Trio spreekt raad toe over zendmasten

29 august 2014

Maar liefst drie insprekers benutten hun 5 minuten spreektijd om de gemeenteraad te overtuigen geen zendmasten in woonwijken toe te laten.

Telecomwet
De eerste inspreker, de heer Van Uden, betwistte het standpunt van sommige partijen dat de gemeente er niets over te vertellen heeft omdat het allemaal in de Telecomwet geregeld zou zijn. Hij wist drie gemeenten in Nederland te noemen die masten in woonwijken hadden verboden: Renswoude, De Bilt en Velthoven. Hij zei dat rechters die gemeentelijke verordeningen volgden als het tot een rechtszaak kwam.

De volgende inspreker, Robert Vonk van het actiecomité Nieuw-Vennep, was vanzelfsprekend ook geen voorstander van zendmasten en hij wist een mooie Amerikaanse term voor het beperken van straling: Alara. Dat woord is een afkorting voor: 'as low as reasonably achievable' (zo laag als redelijkerwijs mogelijk, red.).

Alternatieven
René Rodenburg van het comité Toolenburg pleitte als derde inspreker voor het benutten van technische alternatieven om signalen te versterken waardoor het aantal hoge masten beperkt kan blijven. Het schijnt dat deze oplossing in New York wordt toegepast.

De raadsleden hoorden het allemaal belangstellend aan. Later dit jaar wordt op initiatief van Anneke van der Helm (CDVP) een aparte sessie over de mobiele telecommunicatie gehouden.

Motie
Dan wordt ook een motie van CDA, Forza, CU/SGP, GroenLinks en Een Haarlemmermeer behandeld, die inhoudt dat er geen masten in woonwijken mogen komen. In de motie staat dat er minimaal een afstand van 300 meter moet zijn tussen de woonwijk en de uitzendmast, anders komt er geen vergunning.