Zomergasten: 'Wij verdelen wat overblijft'

12 august 2014
Aalsmeer

Toen in 2013 het bericht in de media verscheen dat in Aalsmeer een voedselbank werd opgericht, was dat voor veel mensen een schokkende mededeling. Hoe was het mogelijk dat er, in een welvarende gemeente als de onze, mensen zijn die niet in hun eerste levensbehoeften konden voorzien? Een onvoorstelbare gedachte. Dat vond ook Danja Willemsen. En meteen vanaf de eerste oproep dat de voedselbank 'denkers en doeners' zocht heeft zij zich aangemeld.

Voedselbank

'Wij hebben het goed en ik wilde graag iets doen om de situatie voor anderen, met wie het wat minder gaat, te verbeteren en meedenken hoe daar vorm aan te geven.' Danja is lid van het dagelijks bestuur bij de voedselbank, dat bestaat uit vier mensen: Koos Koelewijn is voorzitter, Marjolijn Los penningmeester en secretaris, Jan Kwak zorgt voor de voedselverwerving en Danja houdt zich bezig met personeel en speciale projecten. Personeel wil zeggen zeventig tot tachtig vrijwilligers waarop de voedselbank een beroep kan doen. In Kudelstaart en Aalsmeer zijn momenteel 42 gezinnen die aanspraak maken op de voedselbank en dat betekent 140 monden om te voeden. Daar zitten grote gezinnen bij en gezinnen met baby's.

Danja: 'Ik ben zelf moeder en ik realiseer mij dat er kinderen zijn die zonder ontbijt naar school gaan; en dat mag niet. Die gedachte is onverteerbaar.' De voedselbank hanteert een inkomensgrens. Mensen moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen. Landelijke cijfers laten zien dat één op de tien gezinnen onder de armoedegrens leeft. 'Mijn zoontje zit in een klas met dertig kinderen. Statistisch gezien zou dat betekenen dat drie kinderen in zijn klas in armoede leven. Dat kan toch niet.'

OostOogst

Een bijzonder project bij de voedselbank is OostOogst. Een particulier stel, André en Inge Zekveld hebben één kas van hun rozenkwekerij geschoond om daar groente te gaan kweken. Een deel daarvan wordt commercieel verkocht om de kosten van het project te dekken. Het andere deel wordt gebruikt voor de klanten van de voedselbank. OostOogst is gevestigd aan de Aalsmeerderweg 265 en aan de weg staat een stal met verse groente, bestemd voor particuliere verkoop. Vrijwilligers werken onder begeleiding van Inge twee dagen per week van 9 tot 12 uur in de kas.

Zijn daar ook klanten van de voedselbank bij? Want het is voor te stellen dat wanneer je een voedselpakket ontvangt, je ook je steentje bij wilt dragen. 'Die insteek hebben we wel', zegt Danja 'maar veel klanten van de voedselbank zijn daar terecht gekomen vanwege ziekte of een sociaal isolement, waardoor ze niet is staat zijn om te werken. Natuurlijk kan meewerken helpen om uit dat isolement te komen, maar het betekent ook een drempel die overwonnen moet worden. We proberen wel mensen daarin te begeleiden, maar dat wordt alleen gedaan door de medewerkers die de intake gesprekken voeren. Zij zijn de enigen die de persoonlijke kant van de klanten kennen. Dat gebied is streng afgeschermd, want we hebben privacy hoog in het vaandel staan. Maar er zijn wel degelijk klanten die meehelpen. Er is bijvoorbeeld een buitenlandse man die dolgraag aan de slag wil in Nederland, maar te kampen heeft met een taalbarrière. Die man werkt nu in de kas en wil om 12.00 uur eigenlijk helemaal niet stoppen, hij is blij dat hij wat kan doen en met andere mensen contact heeft. Hij krijgt daar direct wat voor terug in de vorm van een voedselpakket en we merken duidelijk dat mensen meer gevoel van eigenwaarde krijgen, wanneer ze echt iets kunnen betekenen.'

Lokale supermarkten

Lokale supermarkten zoals C1000, Albert Heijn en Hoogvliet en groentegroothandel Levarht steunen de voedselbank met de levering van producten. Een andere belangrijke bron van voedselverwerving zijn de winkelinzamelingsacties. Eens in de twee maanden krijgt het winkelend publiek bij een van de supermarkten een boodschappenlijstje aangereikt, met het verzoek wat producten voor de voedselbank aan te schaffen. Zaterdag 23 augustus vindt deze inzamelactie bij Hoogvliet plaats. En het bestuur van de voedselbank zoekt nog wat vrijwilligers die een paar uurtjes mee willen helpen.

Boycot van Rusland

Danja Willemsen zet zich met liefde en plezier in voor dit helaas nog steeds nodige project. Haar missie is enerzijds mensen die het minder goed hebben te helpen, maar anderzijds ook om voedselverspilling tegen te gaan. Jaarlijks worden er kilo's voedsel weggegooid. Het motto van de voedselbank is: wij verdelen wat overblijft. En er blijft veel over. Danja noemt als actueel voorbeeld de boycot van Rusland. Vrachtwagens vol voedsel dat mogelijk vernietigd wordt; te bizar voor woorden als er in Nederland mensen zijn die geen voedsel kunnen kopen. De landelijke organisatie van de Voedselbank is in gesprek met verschillende organisaties om dit voedsel wat Rusland niet in mag, bij de voedselbanken terecht te laten komen.

Ultieme plek

En de ultieme plek in Aalsmeer voor Danja? Ja, die prachtige kas van OostOogst aan de Aalsmeerderweg natuurlijk, waar de heerlijkste producten vandaan komen.'s Morgens geoogst, diezelfde avond nog in het voedselpakket.

Mensen die zich als vrijwilliger aan willen melden, kunnen dat doen bij Danja Willemsen. Tel. 06-24503659 of via [email protected]