[foto's] Waardig verlopen stille tocht voor slachtoffers vliegramp brengt honderden mensen op de been

31 july 2014
Maastricht

Nadat de stoet zich eenmaal in gang gezet had voegden zich van alle kanten mensen bij de overwegend stille menigte. De wandelende mensenmassa trok veel bekijks van het winkelend publiek dat nog massaal op de been was vanwege de wekelijkse koopavond. 

Het overgrote deel van de deelnemers had gehoor gegeven aan de oproep van de organisatie om in witte kleding te verschijnen. Veel mensen droegen, conform de wens van de drie vrijwilligers die het initiatief voor de actie hadden genomen, witte rozen met zich mee. Locoburgemeester John Aarts vertegenwoordigde de gemeente. In zijn kielzog liepen ook diverse raadsleden mee. De nabestaanden van de twee omgekomen Maastrichtenaren waren er niet bij.

De stille tocht, waarover ruim een week lang druk is onderhandeld met de gemeente Maastricht, liep vanaf Plein 1992 via De Ruiterij, de Lage Barakken, de Wycker Brugstraat, de St. Servaasbrug, Het Bat, de Graanmarkt, en het Onze Lieve Vrouweplein en de Bredestraat naar het Vrijthof. 
Daar verzamelden de deelnemers zich op het bordes bij de trappen ter hoogte van de Sint Servaasbasiliek, waar kaarsen en waxinelichtjes werden aangestoken en de deelnemers de kans kregen hun meegebrachte bloemen en overige gedenkstukken neer te leggen. Ramon Kools las een door hemzelf geschreven gedicht voor:
Zoveel is er al over gezegd
Zoveel is er over geschreven
Maar de reden is niet uitgelegd
Alle vragen zijn gebleven
 
Waarom  hebben we als mensen zo gefaald
Waarom werd dit vliegtuig neergehaald
Een antwoord kunnen we de nabestaanden niet geven
Wat ons rest is empathie en medeleven
 
Laat ons vandaag de slachtoffers gedenken
Laat ons de nabestaanden aandacht schenken
Laat ons helpen om hun zware last te dragen
Laat ons voor hun om vrede vragen
De stille tocht was een initiatief van Jhon Miesen, Nienke van Gastel en Lucinda Beems. Zij wilden met de, overigens waardig verlopen mars, gehoor geven aan de wens in de stad om de slachtoffers van vlucht MH17 te herdenken. Een medewerker van de gemeente Maastricht die nauw bij de organisatie was betrokken liet vanavond weten respect te hebben voor de manier waarop de stille tocht door een klein groepje vrijwilligers was georganiseerd.