Dichtbij-lezers overnachten bij architect

31 july 2014
Rotterdam

De gelukkige winnaars waren Marloes Swijnenburg en haar vriend Robert Schot. 'Hotel Rotterdam,Wake up in Architecture', gekoppeld aan de IABR, regelde voor hen een overnachting bij Francine Houben (Mecanoo www.mecanoo.nl) thuis.

Koppelen
Hotel Rotterdam, Wake up in It' matcht bezoekers van Rotterdamse festivals aan Rotterdamse artiesten. Dit doen ze in de vorm van een overnachting. Zo kun je als bezoeker van de IABR via 'Hotel Rotterdam, Wake up in Architecture' een overnachting boeken bij Rotterdamse architectuurtoppers als bv Francine Houben of Winy Maas! Voor de gasten blijft het tot na de aanmelding een verrassing bij wie ze logeren, de organisatie maakt een spannende match.

Ervaring
We vroegen Marloes naar haar avontuur. 'Het was echt geweldig! Een van de meest leuke, gekke, bijzondere ervaringen die we ooit hebben meegemaakt. Het is toch een beetje vreemd in eerste instantie, voor hen en voor ons, twee vreemden die ineens in je huis staan...! Maar er was vrijwel direct een klik, Hans en Francine waren ontzettend laagdrempelig en zeer gastvrij.'

Ze vervolgt: 'Toen we aanbelden rond 20 uur deed Francine vrolijk open en liet ze ons eigenlijk gelijk het huis zien. Wauw! Dat is nog eens een villa... ongelofelijk mooi. We lopen altijd hard langs de Kralingse Plas en zien dan het huis van Hans en Francine staan. Ik had er wel iets moois van verwacht, maar we waren echt verbaasd over de grootte en de ruimtelijkheid, de bijzondere indeling met overal leuke verrassingen, de prachtige toegepaste materialen, de geweldige collectie interieuritems en de kunstcollectie.

Tuin als oase
De tuin is echt een oase in de stad, groot, groen en aan het water. Door de grote raampartijen in het huis wordt je aan alle kanten omringd door groen en water (voorzijde de plas, achterzijde tuin en water).

Wij sliepen in het huis ernaast. Een aantal jaar geleden hebben ze dit huis ook gekocht en verbouwd en verbonden middels een steeg als aansluiting met de bestaande woning. Nu kunnen ze dit gebruiken als gastenverblijf, maar het wordt onder andere ook gebruikt als het kantoor van Hans. Een heel comfortabel mooi ingericht verblijf, nooit geweten dat dit huis ernaast ook behoort tot de residence!

Bijpraten
Na de rondleiding ontmoetten we de rest van het gezelschap. Hans, dochter Luca en nog 3 familieleden die toevallig ook een nachtje bleven slapen. Leuk ook om hen te ontmoeten. We zijn de rest van de avond in de tuin verbleven met een hapje en drankje en we hebben heerlijk gepraat over van alles en nog wat. Anekdotes vanuit Francines werk, Hans' werk, maar ook over Robert zijn werk en mijn werk. Stiekem prettig dat Hans ook geen architect is, zijn mooie verhalen gaven interessante gespreksstof, ook voor Robert die adviseur in de havensector is. Deze zomer gaan Robert en ik naar Californië op vakantie; met hun rijke reiservaring hebben ze ons nog genoeg tips meegegeven.

Presentje
Na een goede nachtrust schoven we rond 10 uur aan voor het ontbijt. Er was flink uitgepakt, van huisgemaakte jam tot croissants, van bramen uit de tuin tot vers brood van de bakker, dat Francine alweer had gehaald. Een mooie afsluiter van een verfrissende ervaring. Tot slot kregen we ook nog een goodiebag mee, Francine heeft wat merchandise van werk voor me klaargelegd en ik kreeg haar mooie boek Dutch Mountains mee, gesigneerd en wel. Iets over 11 liepen we vervolgens naar huis.

Het Wake up in It- initiatief is echt een verrijking, juist ook voor de Rotterdammer. Er zijn nog zoveel verborgen parels in de stad.'

Ontspannen
Na een telefoontje met gastvrouw Francine Houben bleken ook zij en haar familie het zeer naar de zin te hebben gehad. Francine: 'De afspraak met Robert en Marloes om in het kader van 'Wake up in Architecture' tijd met ons door te brengen maakte dat wij ook weer eens konden ervaren waar je zelden de tijd voor neemt; heerlijk ontspannen, lekker eten, en praten over van alles en nog wat. Het was leuk!'

Meer info op www.wakeupinit.com. Er zijn verschillende edities. 'Wake up in Architecture' loopt t/m 24 augustus, net als de IABR. U kunt zich dus nog aanmelden. Maar maak haast want ze zijn bijna volgeboekt!