Toren Michaëlkerk in vol ornaat

29 july 2014
Blokker

De torenspits werd enige tijd geleden met kinderen van de Sint Jozefschool uit Blokker weer terug gezet en nu is het werk aan gevel en toren echt af.

Met de renovatie en hernieuwing lijkt gelijk ook de bekende bijnaam van het gebouw, de Tapijtkerk, verleden tijd te zijn en past de aloude naam St. Michaëlkerk weer op het gebouw aan de Westerblokker.

De voormalige katholieke kerk St Michaël in Westerblokker, ontworpen door architect Molkenboer in 1852 , is met een nieuwe toren, teruggebrachte pinakels (de topjes op de hoeken van steunberen), nieuw glas in lood en geschilderd in de originele kleuren, gerestaureerd door Pronk Bouw Warmenhuizen, in opdracht van Stadsherstel Hoorn, met steun van de gemeente Hoorn.

Gevelsteen
In de gerenoveerde gevel is een gevelsteen opgenomen met een latijnse tekst. De tekst verwijst ook naar de geschiedenis: de letters DOM staan voor Deo Optimo, Maximo, ofwel: "Aan De beste grootste God". En dat is door de jaren heen geen vreemde verwijzing op religieuze gebouwen.

Lokale historie
Maar de lokale geschiedenis krijgt ook een verwijzing, zo legt Frans Zwerver van Stadsherstel Hoorn uit in een vertaling van de tekst in de gevelsteen: "In het jaar 1852 in de maand oktober de 18e, werd de eerste steen gelegd door Cornelis de Ruiter en Pastoor Reinero van Koolwijk." Cornelis de Ruiter kreeg de eer van de eerste steen, mede omdat hij een deel van zijn grond aan de kerk schonk.

De aannemer van de te bouwen kerk destijds was M. van Berkum uit Utrecht. Hij nam de klus aan voor een bedrag van destijds 13.800 gulden. En de parochianen in Blokker lieten zich niet onbetuigd: zij droegen maar liefst 8.300 gulden bij.

Blokker mocht ook gerust een rijke parochie worden genoemd. Frans Zwerver: "Het ging de parochie zo goed dat in 1908 het tegenoverliggende klooster Bethlehem werd gebouwd ( het grootste gebouw in die tijd in Blokker ) dat in 1966 weer werd gesloopt.en de St Jozef school werd gebouwd".

Herbestemming
De gevel- en torenrestauratie en hernieuwing is fase 1 in het herstel van het gebouw. Vanaf nu gaat de aandacht uit naar de binnenzijde en een passende herbestemming van het gebouw. Daarbij gaan de gedachten vooral ook uit naar een culturele bestemming.