Voorzitter Gooise NVM-afdeling blij met de nieuwste regiocijfers

21 july 2014
Hilversum

De stijging van het aantal transacties is volgens de makelaar te danken aan een combinatie van factoren: toegenomen consumentenvertrouwen, betere economische vooruitzichten, lage rente, startersleningen, versoepeld schenkingsrecht en lage vraagprijzen. 'Woningzoekenden denken dat dit het moment is om in te stappen', aldus Roozenburg.

De stijging van de verkoopprijs van Gooise huizen in het afgelopen jaar is vooral te danken aan de appartementen en tussenwoningen, gevolgd door de hoekwoningen en twee-onder-eenkappers. Uit cijfers van de NVM blijkt dat alleen de opbrengst van vrijstaande woningen is gedaald. Gooise huizen brengen niet alleen meer op, maar staan ook minder lang te koop, gemiddeld nog 134 dagen. Dat is een week of vier korter dan een jaar geleden. Hoekwoningen worden verreweg het snelst verkocht, gemiddeld binnen 98 dagen.

De NVM concludeert uit de voorlopige cijfers over het tweede kwartaal van 2014 dat het herstel van de woningmarkt doorzet. De prijzen stegen in het derde opeenvolgende kwartaal. In 't Gooi steeg de gemiddelde transactieprijs van 278.000 (juni 2013) via 301.000 (maart 2014) naar 315.000 euro.

Uit de voorlopige NVM-cijfers over het tweede kwartaal van 2014 blijkt dat de woningmarkt blijft aantrekken. In 't Gooi zijn in de maanden april tot en met juni in totaal 718 woningen verkocht, een kleine tachtig meer dan in het eerste kwartaal. Naar verhouding zijn er in de afgelopen drie maanden meer vrijstaande huizen en tussenwoningen verkocht. De gemiddelde transactieprijs steeg afgelopen jaar van 278.000 naar 315.000 euro.