Column: Stil

21 july 2014
Alphen aan den Rijn

Ik heb je nog nooit ontmoet, maar je zat in het vliegtuig op weg naar Kuala Lumpur. Waarschijnlijk ging je met je ouders op vakantie. Je zult wel zenuwachtig geweest zijn, want een vakantiebestemming buiten Europa is niet alledaags. Misschien had je een plekje bij het raam waardoor je lekker naar buiten kon kijken toen het vliegtuig opsteeg. Het kan zomaar zijn dat je over Alphen aan den Rijn bent gevlogen en dat je je hebt afgevraagd welke stad dat was.

Ik heb je nog nooit ontmoet, maar net als iedereen vroeg ik me kort af wat de inzittenden voor verschrikkingen hebben doorgemaakt, nadat het toestel door de raket werd geraakt. Maar door jou ging ik er pas echt over nadenken. Zat je te lezen of was je een spelletje aan het doen? Of misschien lag je te slapen. Wat ik hoop, is dat je niet te veel hebt gemerkt en dat je geen tijd hebt gehad te beseffen wat je overkwam. Dat het voorbij was voordat je iets van paniek of angst gevoeld hebt.

Ik heb je nog nooit ontmoet. Maar ineens kwam je heel dichtbij. Op het NOS-journaal dook een foto op van de puinhopen waar het vliegtuig is neergestort. Duidelijk in beeld lag het boek Tussen de palen uit de Kief de goaltjesdiefserie dat ik geschreven heb. Aan de sticker op de rug van het boek kan ik zien dat je het bij de bibliotheek hebt geleend. Je hebt ze waarschijnlijk in de week voor je vakantie gehaald om lekker te kunnen lezen tussen het zwemmen en spelen door. Van zwemmen, spelen of lezen is helaas nooit meer iets gekomen.

Ik was al stil, maar door jou ben ik nog stiller.

Gerard van Gemert
[email protected]