Actiegroep tegen collectiegebouw weigert gesprek met directeur Boijmans

30 june 2014
Rotterdam

Dat zou pal naast het museum moeten komen te staan. Het zou dan een deel van het park opslokken. Ook met de financier van het bouwproject, stichting de Verre Bergen, willen de actievoerders niet meer om de tafel. 
Al gepraat Dat zegt architect en oprichter Hans Ophuis van Vrienden van het park. Hij is ook buurtbewoner.  ‘We hebben al een keer met ze gepraat. En dan hebben ze natuurlijk maar één missie: dat ze ons willen overtuigen dat het er wel moet komen.’
Handtekeningenjacht in het park Ophuis hoopt dat de politici in de gemeenteraad in de loop van het komend jaar gaan inzien dat het ontwerp veel te groot is om in het Museumpark neer te zetten. Afgelopen week is hij handtekeningen gaan verzamelen in het park. Dat was druk bezocht omdat de Parade er stond. 
Even hoog als de piek van het museum ‘Als je dan aan de mensen vraagt wat ze ervan vinden, merk je dat ze zich er niet zo in verdiept hebben. Maar als je dan uitlegt dat het gebouw even hoog wordt als de piek van de toren van het Boijmans, snappen ze het wel dat het er gewoon niet past.’
‘Karretje van Sjarel Ex’ Eerder maakte Ophuis zich zorgen dat een van de deelnemers van het stadsinitiatief, Observatorium, ‘voor het karretje gespannen was van de directeur van het Boijmans, Sjarel Ex’, zegt hij. ‘Zij hadden een plan ingediend voor een Groot Museumpark. In die plannen stond de bloempot al helemaal als onderdeel ingetekend.’
Ambtenaren bij de borrel van Observatorium En dat was niet het enige wat hem opviel. Tijdens de lancering van het plan voor een Groot Museumpark - waarbij het park doorgetrokken zou worden tot aan de stoepranden van de achterliggende straat - liep ook de directeur van de gemeentelijke dienst Stadsontwikkeling, Petra Verspui, rond. 
Foto op Facebook Hij heeft er een foto van die op Facebook staat, zegt hij. En zij was niet de enige. Ook zag Ophuis er Verspui’s collega-directeur Astrid Sanson en de ambtenaar en binnenstadontwerper Arjan Knoester. 
Onder een hoedje? Maar wat bedoelt hij daarmee? Dat de initiatiefnemers van kunstenaarsgroep Observatorium onder één hoedje gespeeld zouden hebben met Sjarel Ex en de gemeente Rotterdam? ‘Dat kan ik niet bewijzen’, zegt Ophuis. ‘Maar het geeft wel te denken.’

Diskwalificeren Om die reden stuurde hij het stadsbestuur namens Vrienden van het park een brief met daarin het verzoek het stadsinitiatief voor een Groot Museumpark te diskwalificeren. 
Uit de race Maar dat blijkt achteraf niet nodig te zijn. Het stadsinitiatief voor een Groot Museumpark is niet door de laatste selectie gekomen en kan dus niet meer winnen.