Reconstructie van vrouwenskelet in Stedelijk Museum

30 june 2014
Alkmaar

Iedereen weet nog wel dat in 2010 bij een archeologisch onderzoek op de Paardenmarkt twee massagraven werden ontdekt uit 1573. Volgens onderzoek van de Universiteit van Leiden waren deze massagraven het bewijs van de zware strijd die heeft gewoed tijdens het beleg op Alkmaar. In het kleinere graf lag een skelet van een vrouw. Maar wie was deze vrouw en hoe zag zij er uit? Door middel van forensische technieken is haar gezicht nu gereconstrueerd en vanaf vrijdagmiddag 11 juli gedurende een week te zien in Stedelijk Museum Alkmaar.

Huis van Hilde

In 2015 krijgt de Alkmaarse vrouw een plek in de vaste opstelling van het nieuwe Provinciale archeologiecentrum 'Huis van Hilde' in Castricum. Benieuwd naar deze Alkmaarse vrouw en haar verhaal? Breng dan een bezoek aan de tentoonstelling die tot 20 juli duurt in Stedelijk Museum Alkmaar. De toegang is gratis. Wie ook de zaal over het 'Beleg op Alkmaar' wil bezoeken, heeft wel een entreekaartje nodig. Hier zijn nog vier skeletten en een schedel met kogelfragment uit het grote massagraf te zien. Het Stedelijk Museum Alkmaar is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

De Alkmaarse vrouw maakt deel uit van de 'familie' van mensfiguren in het 'Huis van Hilde', het nieuwe archeologiecentrum van de Provincie Noord-Holland. Het centrum zal in januari 2015 haar deuren openen in Castricum.

Meer info op www.stedelijkmuseumalkmaar.nl.