Mogelijke parkeerterreinen treinen in beeld

16 june 2014
Castricum

Mercedes Groot Scholte, woordvoerster van ProRail, bevestigt dat er bij Castricum twee locaties in beeld zijn: één aan de Westzijde van het spoor, naast de Castricummerwerf en één aan de Oostzijde van het spoor, naast het Bonhoeffer College.

En in een brief van het college aan de raad worden zelfs drie mogelijke locaties genoemd: de derde optie ligt nog wat Westelijker, richting Beverwijkerstraatweg (op de foto optie 2). Deze optie lijkt niet realistisch - de spoorwegen zouden verder moeten worden doorgetrokken door het landschap - en is om die reden waarschijnlijk al afgevallen.

Voor alle drie locaties geldt dat een opstelterrein in strijd is met het bestemmingsplan en het ruimtelijk beleid voor het buitengebied. De gemeente kan een negatieve of positieve grondhouding aannemen. Volgens enkele politici is dat laatste minder vreemd dan het op het eerste gezicht misschien lijkt. Het zou de gemeente namelijk ook iets kunnen opleveren. Zo zouden ProRail en Rijk wellicht kunnen bijdragen aan het verbeteren van de verkeerssituatie bij de overgang Beverwijkerstraatweg en de herinrichting van de stationsomgeving, waar onder meer een langzaam-verkeerstunnel zou moeten komen (de onderdoorgang bij het station).

Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu neemt de uiteindelijke beslissing. Naast de locaties in Castricum zijn ook die bij Uitgeest en Heemskerk nog steeds in beeld. Op woensdag 25 juni is een informatieavond voor de inwoners van de drie gemeenten in Johanna's Hof.