Kasten bouwen uit sinaasappelkistjes

03 june 2014
Almere

Hij bouwt zijn kasten van sinaasappelkistjes en ander afvalmateriaal. Door de kistjes uit elkaar te halen, kan Heynsius de voor- en achterzijde gebruiken als bouwmateriaal voor zijn kasten. Ook maakt hij van de kistjes kastdeuren. ,,Ik werkte als een sociale vaardigheidstrainer. Maar dat was onzichtbaar werk. Daarom ben ik deze kastjes gaan ontwerpen. Zo heb ik ook nog iets dat mensen kunnen zien'', aldus Heynsius.

Heynsius is nu ongeveer 20 jaar met zijn hobby in de weer. ,,Ik deed boodschappen op de markt in Amsterdam en had geen tas bij me. Toen zag ik een sinaasappelkistje staan met een eend erop. Daar deed ik mijn boodschappen in en toen heb ik het zo naar huis genomen. Thuisgekomen zette ik het op mijn vloer en vond ik het een enorm leuk gezicht.'' Zo is het balletje gaan rollen.

Het kernwoord voor Heynsius is dan ook: duurzaam. ,,Vrijwel al het materiaal dat ik gebruik is afval'', zegt hij. ,,Ik heb ook een tijdje fietswrakken gesloopt en daar nieuwe fietsen van gemaakt.''

Ondanks het feit dat er steeds minder sinaasappelkistjes zijn in Almere hoeft Heynsius zich nog geen zorgen te maken. ,,Mijn garage staat voor 80 procent vol met sinaasappelkistjes. Ik kan dus nog even vooruit.'' Uiteindelijk hoopt Heynsius de kasten te kunnen verkopen. ,,Eerst mijn eigen kasten afmaken en daarna de markt op'', zegt hij. Hij heeft al een winkeltje, maar die wordt op dit moment alleen gebruikt om te zagen.