Eten van Dichtbij: 'Ik ben met mijn wijn getrouwd'

26 may 2014
Made

Marius van Stokkom begon met het maken van wijn op een slecht stuk grond langs de snelweg A59 in Made. Hij startte met veertig verschillende soorten druivensoorten. Daar zijn er nu slechts zeven van overgebleven. “Ik had nooit de intentie om mijn wijn te gaan verkopen”, vertelt Van Stokkum. Hij begon met het maken van wijn van fruitsoorten. “Ik moest het nog leren. De eerste wijn die ik maakte was echt vies. Wist ik veel. Ik had nog nooit van wijndruiven gehoord. Alle rassen die ik verbouwde, heb ik gevonden in een boek dat ik ooit van mijn broer kreeg. Ook kreeg ik veel hulp van mensen van de club van wijnboeren waar ik destijds bij zat. Zij konden proeven en hadden er enigszins verstand van”, zegt hij. Na een paar jaar verhuisde hij naar de Esdoornlaan in Made. De wijngaard is ruim een hectare groot en per jaar kan Van Stokkom 12.000 tot 15.000 flessen bottelen.

Van Stokkom komt uit een boerengezin met zeven kinderen. “Ik was de jongste. Alle jongens wilden boer worden, maar voor mij was er geen grond meer over. Ik besloot naar Luxemburg te vertrekken, omdat het land daar goedkoop was in die tijd.” Hij leerde er van alles over de wijnbouw. Omdat het niet rendabel was om in Luxemburg te blijven, vertrok van Stokkom toch weer naar Nederland. Daar studeerde hij levensmiddelentechnologie aan de Hogere Landbouwschool Technische School in Den Bosch.

Fruitige locatie
Het is erg bijzonder dat Van Stokkom in Noord-Brabant wijn kan maken. De wijngrens op het noordelijk halfrond ligt namelijk tussen de 50° en de 30° NB, terwijl Made op 51,7° NB ligt. Niet alleen de locatie van De Linie is bijzonder. “De recepten van mijn wijnen zijn nog steeds geheim”, glundert Van Stokkum. “Er zitten zeven verschillende druivenrassen in, waaronder Pinot Noir en Riesling en deze staan ook op de fles, maar de mengverhouding weet niemand. Als het weer zover is dat de wijn gemengd moet worden, sluit ik me af van de buitenwereld. Ik doe de deur op slot en ik zet mijn mobiele telefoon uit. Het is een heel precies werkje namelijk.” Het resultaat? Een fruitige en zuivere wijn. Van Stokkom:“Alsof je bij de groenteboer binnenstapt en al het verse fruit ruikt.”

Businessclass KLM
De 68-jarige wijnboer heeft inmiddels al een heleboel medailles in de wacht gesleept voor zijn streekproduct. De jaren ’80 en ’90 waren de gouden jaren van Van Stokkom. “Mensen stonden in de rij bij de wijngaard om mijn wijn te kopen. Ik hoefde het alleen maar te maken en ze kwamen wel”, vertelt hij. Op een gegeven moment werd De Linie zelfs geschonken in de businessclass van de KLM. Na drie jaar overtrof de vraag van KLM de capaciteit van de wijngaard. “Mijn wijn was een regelrecht succes.” Inmiddels hoeft hij niet meer te leven van de opbrengst van zijn wijngaard De Linie in Made. “Ik doe het omdat ik het nog leuk vind om te doen.” Van Stokkum lacht: “Ik ben met mijn wijn getrouwd.” De wijnkenner wordt alweer een jaartje ouder. Het pensioen komt steeds dichterbij, maar aan een opvolger wordt gewerkt.

Tips van Marius van Stokkom

- Bewaar je wijn altijd liggend. Zo droogt de kurk niet uit.

- Wijn kan het best bewaard worden bij een constante temperatuur. De meterkast of een kruipruimte is perfect.

- Bewaar je wijn nooit in de huiskamer, daar schommelt de temperatuur het meest.

Tekst: Tedje van Gils Beeld: Joni Hendrix

Dit artikel is onderdeel van het project ‘Streekproducten uit Brabant’ door drie studenten van de Fontys Hogeschool Journalistiek te Tilburg. De komende weken nemen zij een deel van de streekproducten uit Brabant onder de loep en schrijven er verschillende artikelen over. Nieuwsgierig geworden? Houd dan de website goed in de gaten.

Volg ons op Facebook!