Kamervragen over brief burgemeester Hafkamp bij stempas

21 may 2014
Bergen NH

In de brief, ondertekend door burgemeester Hafkamp, worden de inwoners van de gemeente Bergen opgeroepen om te stemmen. Hafkamp legt daarin uit: 'De Europese Unie maakt veel regels. Deze zijn vaak nogal technisch en daardoor niet zo aansprekend. Toch zijn er ook heel wat regels waarvan we de gevolgen in de alledaagse praktijk kunnen zien. Bijvoorbeeld doordat we goedkoper mobiel kunnen bellen als we in een ander land op vakantie zijn.'

'Op het matje'

Vooral het voorbeeld van goedkoper mobiel bellen is bij de partij van Wilders in het verkeerde keelgat geschoten. De gemeente en met name de burgemeester zou volgens de PVV het stemgedrag van haar burgers proberen te beïnvloeden door een pro-EU stemadvies rond te sturen. Wilders vroeg de minister de burgemeester 'op het matje te roepen' en af te wegen of 'deze burgemeester nog te handhaven is nu zij laat blijken het belang van haar eigen partij, GroenLinks, te laten prevaleren boven het gemeentebelang'.

Antwoord van de minister

Minister Plasterk beantwoordde gisteren de gestelde vragen. Hij acht een gesprek met de burgemeester niet noodzakelijk: 'De burgemeester houdt in haar brief geen pleidooi voor meer of minder "EU-bemoeienis". Zij geeft slechts aan dat Europa regels maakt die gevolgen kunnen hebben voor de alledaagse praktijk en geeft daar een voorbeeld bij.'

Hafkamp zelf noemt de ophef een storm in een glas water. "Ik zou nooit een stemadvies geven. Wel geef ik altijd het advies om te stemmen en vooral gebruik te maken van dit democratische recht. Daarom stuur ik altijd een brief mee met de stempassen, ook voor de gemeenteraadsverkiezingen en de provinciale verkiezingen."

Meer informatie over het Europees Parlement via www.europeseverkiezingen.com of kijk over het stemmen en de daarbij horende 'spelregels' op www.bergen-nh.nl.