Noodlanding Lakerpolder was geluk bij een ongeluk

19 may 2014
Warmond

Door Tineke Bos

Veel oudere Warmonders konden zich die gebeurtenis nog levendig herinneren. De zaal van Mariëngaerde zat dan ook vol met belangstellenden. Dick Breedijk heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het voorval; het boek staat vol met foto's, kaarten en gegevens die hij onderzocht heeft.

Breedijk liet op beelden zien wat er op 28 mei 1943 voorgevallen is en hij vertelde: 'Het vliegtuig waar het om gaat had al eerder twee noodlandingen gemaakt. Het is uniek dat deze vliegers met geluk en dankzij de stuurmanskunst van de piloot drie noodlandingen ongeschonden zijn doorgekomen. Van 1942 tot en met 1945 waren zij de enige bemanning van een 106 Squadron toestel dat in Nederland naar beneden kwam zonder één slachtoffer'.

Afweergeschut
Die nacht was het toestel op weg naar Essen om een bombardement uit te voeren, toen het geraakt werd door luchtafweergeschut. Omdat de motoren uitvielen kwam het steeds lager te vliegen en moest er vliegend op nog slechts één motor een noodlanding worden gemaakt. 'Bijna raakte het toestel de kerktoren van Sassenheim. Hoeveel slachtoffers zouden er zijn gevallen als dat daadwerkelijk gebeurd was. Met een grote bocht kwam het toestel boven de Kager Plassen uit, waarvan de piloot dacht dat het de Zuiderzee was. Het toestel kwam neer in het water maar stuiterde door tot het stil stond op de onbewoonde Lakerpolder.

'Op de foto's was duidelijk het spoor te zien dat het vliegtuig in de grond had geploegd. Niemand raakte gewond en de bemanning is gaan lopen, op zoek naar hulp. Daarmee hadden ze minder geluk, want ze werden allemaal uitgeleverd aan de Duitsers en hebben bijna twee jaar in een kamp gezeten'. De gehele bemanning heeft deze periode in gevangenschap overleefd. In opdracht van de Duitsers werd het toestel gesloopt.

Propeller
In 1991 heeft Dick Breedijk de bemanning van het vliegtuig naar Warmond gehaald. Hij ontmoette Ted Robbins, die nu 94 jaar oud is. Hij nam de mannen mee naar de polder, waar ze de grond kusten. Een terug gevonden propellerblad heeft hij naar een Engels museum gebracht.