Politie legt Bridgehead even stil vanwege nazisymbolen

12 may 2014
Bussum

Piet Vermeulen van de organisatie van dit evenement vond dat er niks onoorbaars was gebeurd. Het ging immers om een toneelstukje. 'De politie kwam met ons tot dezelfde slotsom', verklaarde hij tegen De Gooi- en Eemlander. 'En op besloten terrein mag dat.'

Daar dacht Arthur Graaff van de Bond van Antifascisten anders over. Hij had vooraf al kritiek geuit op de Wehrmachtsoldaten. Op een evenement als Bridgehead horen naar z'n mening geen nazi's thuis. Toen de Bussumer zondag tegen de gemaakte afspraken in toch zag dat de 'Duitsers' nazisymbolen droegen, gaf hij dat aan bij Vermeulen en belde vervolgens met de politie.

Toen de wetsdienaren ter plekke waren werd het evenement tijdelijk stilgelegd. In overleg werd besloten dat de symbolen afgingen. Vermeulen zegt overigens dat hij het volgend jaar exact hetzelfde zou doen. Duitsers zijn immers onderdeel van de Tweede Wereldoorlog, zo was het argument dat afgelopen weekeinde veelvuldig te horen was in Bussum.

Verder was er zondag op het kamp meer aandacht voor de Eerste Wereldoorlog (zie foto). Het is honderd jaar terug dat deze oorlog uitbrak. Ander kenmerk van deze editie van Bridgehead en de Vrijheidstocht was dat vooral nat was. De weergoden werkten bepaald niet mee. Zaterdag toerde de militair-historische karavaan weer door de regio. De vele oude legervoertuigen met tientallen veteranen deed onder meer Naarden-Vesting aan, waar 200 Bevrijding Naarden werd gevierd. Ook in Hilversum, Soest en in Bussum (de plaatsen waar een tussenstop werd gehouden) was het Bridgehead-gezelschap goed te zien.